Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 13.03.2019.

Vremenski uvjeti ove godine ubrzali su vegatacijski razvoj te su breskva, nektarina i marelica u fenofazi nabubrenih cvjetnih pupova osjetljivog na zarazu uzročnikom bolesti kovrčavost lista (Taphrina deformans). Kako meteorolozi najavljuju mogućnost povremenih oborina, ostvariti će se uvjeti za infekciju uzročnikom kovrčavosti lista.

Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je 15,5–21°C, a za razvoj kovrčavosti breskve oko 20°C. Prema tome, kritično razdoblje za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupova do pojave zelenog lisnog vrška, a za ostvarivanje infekcije je (uz prisustvo uzročnika bolesti) potrebna i kiša. Također je dobro znati da bolest ima isključivo primarnu infekciju.

Uzročnik bolesti prezimljava u vidu micelija na kori i u ljuskama pupova. Kad voćka prolistava, kiša koja se cijedi prenosi uzročnika do mladih listića koji rastu iz pupova.  

U nasadima u kojima nije došlo do otvaranja zimskih  pupova još je moguća zaštita preparatima na bazi bakra. Na sortama i lokalitetima na kojima je došlo do otvaranja pupova preporuka je primijeniti preparate:  

Chromodin S-65  – (1,35 – 1,38 kg/ha u razmaku od 7- 10 dana uz utrošak vode 500 – 1500 l/ha . Sredstvo se primjenjuje od perioda otpadanja pupova do opadanja latica), Nativo 75 WG (preventivno koristiti 20 g/hl – 300 g/ha – smije se koristiti 3 puta u vegetaciji) , Ziram 76 WG (2,5 kg/ha uz utrošak 500 – 1000 l vode/ha primijeniti u pupanju, a za jakog intenziteta bolesti –  u fazi opadanja latica moguće primijeniti do 3 puta u vegetaciji  , Argo ( 0,02 – 0,03 l/ha, moguće primijeniti 2 – 3 puta od početka razvoja listova  ili Difcor (0,02 – 0,03  % 20 – 30 ml/100 l vode, moguće je primijena 2 puta u vegetaciji ).

Pripravak Nativo 75 WG ima dopuštenje za primjenu na nektarini i marelici.

Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti isključivo prema uputama  proizvođača i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja nužno je zbrinuti prema zakonskim odredbama.

Svaku uporabu sredstava za zaštitu bilja potrebno je unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.                                                

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.
sanja.mastelic-ivic@mps.hr