Obavijest poljoprivrednicima! 12.03.2019.

Strojevi za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja podliježu redovitom pregledu  jednom svake 3 godine , sukladno  Zakonu o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, br.14/14 i 115/18) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida ( Narodne novine, br. 142/12).

Od obveze pregleda izuzete su sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon te leđni raspršivači na motorni pogon. Također su izuzeti i novi strojevi, kupljeni nakon 1. siječnja 2013., koji trebaju predati zahtjev ispitnoj stanici za izdavanje znaka o obavljenom pregledu koji vrijedi 5 godina, po isteku  tog razdoblja pregledi se obavljaju jednom svake 3. godine.

Vlasnici rabljenih strojeva za primjenu pesticida kupljenih u nekoj od država članica Europske unije trebaju prijaviti i dostaviti podatke ovlaštenoj ispitnoj stanici ( u kojoj je državi članici EU uređaj kupljen, ima li važeći znak o obavljenom pregledu i do kada je važeći, a ispitna stanica mu na temelju tih podataka izdaje novi znak o obavljenom pregledu).

Ispravnost rada stroja za primjenu pesticida kontroliraju isključivo ispitne stanice koje imaju ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede. Popis ispitnih stanica je objavljen na web stranici Ministarstva poljoprivrede. Ispitne stanice nakon pregleda i utvrđene ispravnosti stroja vlasniku izdaju izvještaj o obavljenom pregledu, a prskalicu ili raspršivač označavaju znakom.

Ispravni strojevi omogućuju učinkovitu i kvalitetnu pokrovnost bilja zaštitnim sredstvima, ekonomičnu primjenu pesticida i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, zdravlje ljudi i životinja.

                                                                                                       Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@mps.hr

Pripremi za ispis