Obavijest proizvođačima agruma ! 05.03.2019.

Nakon obavljene rezidbe , a prije kretanja vegetacije uputno je provesti preventivnu mjeru zaštite nasada agruma od  uzročnika bakterijskih i gljivičnih oboljenja. U ovoj razvojnom stadiju preporučujemo pripravke na osnovi bakra trgovačkog naziva: Neoram WG, Nordox 75 WG, Bordoška juha Caffaro 20WP, Champion, Cuprocaffaro 50 WP.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, lisnih uši i grinja bakrenom pripravku je uputno dodati mineralno ulje trgovačkog naziva: Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Promanal Neu, Ovipron Top ili Ovitex.  Zaštitu je moguće napraviti i pripravkom koji je kombinacija bakrenog hidroksida i parafinskog ulja, trgovačkog naziva Modro ulje.

Pripravke za zaštitu bilja  primijeniti prema uputi na etiketi!

Proizvođače agruma podsjećamo da se u zaštiti nasada smiju koristiti samo pripravci koji su registrirani za agrume i imaju dozvolu za primjenu u RH. Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u  Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis