Trening u Delftu, Nizozemska “Better training for safer food”

BTSF program uključuje 40 različitih programa edukacija, organiziran za zemlje članice EU i one koje postaju. Prosječno godišnje trening završi oko 6000 polaznika. Na ovom treningu bili su prisutni polaznici iz Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Latvije, Litve, Luxemburga, Norveške, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Švedske i Španjolske. To su osobe uključene u službenu kontrolu i savjetovanje iz područja sigurnosti hrane, zdravlja biljaka i životinja.

BTSF edukacija na kojoj smo bili prisutni organizirana je u četiri dana sa aktivnostima koje uključuju razmjenu znanja, ideja i iskustva među polaznicima, aktivne grupne rasprave i izlaganja, te posjet gospodarstvu vezanom za temu skupa. Posjetili smo i istraživački centar u Delftu pri kojem svoja pokušališta  ima i Sveučilište u Wagenningenu, te razne udruge i zadruge i razni drugi gospodarski subjekti.

 Jedna zanimljivost je postavljeni pokus proizvodnje bez dnevnog osvjetljenja.  Dosta istraživanja se radi na dodatnoj primjeni različitih svjetlosnih spektara u pojedinim fazama razvoja biljaka u cilju jačanja otpornosti i ustaljivanja prinosa. Korisna je bila informacija da se zaštita u zaštićenim prostorima temelji  na fizikalnim i biološkim mjerama zaštite u cijeloj regiji. Korištenje korisnih mikroorganizama te predatora i parazita uobičajen je način zaštite u gotovo svakom zaštićenom objektu.

Novostečeno znanje i nove informacije dobivene u razmjeni iskustava, tijekom boravka na tečaju neprocjenjivo je iskustvo koje je važno koristiti u svakodnevnom savjetodavnom radu.

Zoran Kajić, dipl.ing.agr
Marko Borić dipl.ing.agr.