Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 01.03.2019.

U zadnjih 7 dana, srednje dnevne temperature su u porastu što je rezultiralo buđenjem vegetacije. Nakon rezidbe, a prije kretanja vegetacije,  potrebno je izvršiti preventivno prskanje koštičavog voća, prvenstveno breskve, nektarine i marelice koje obolijevaju od kovrčavosti voćaka (Taphrina deformans) , šljive (Taphrina pruni) – navedene bolesti imaju samo primarnu infekciju i šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla).

U bubrenju pupova koštičavog voća (šljive, višnje, trešnje, nektarine, breskve, marelice) mogu se koristiti pripravci na bazi bakra.

Na voćkama prezimljavaju štitaste uši, jaja lisnih ušiju te jaja crvenog pauka – za suzbijanje se preporučaju mineralna ulja – Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje. Također se mogu primijeniti gotovi bakreni pripravci – Modro ili crveno ulje koji su istovremeno fungicidi, insekticidi i akaricidi. Pri tretiranju je važno napomenuti da se voćke moraju „okupati“  otopinom da bi se suzbili uzročnici bolesti i štetnici koji prezimljuju na kori, u pukotinama i na granama.

Tretiranje bakrenim pripravcima moguće je samo do faze nabubrenih pupova i netom prije kiše. Kada se pupovi otvore, primjena bakrenih pripravaka bi mogla izazvati fitotoksičnost.

Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti isključivo prema uputama  proizvođača i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja nužno je zbrinuti prema zakonskim odredbama.

Svaku uporabu sredstava za zaštitu bilja potrebno je unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.                

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr..
sanja.mastelic-ivic@mps.hr       

Pripremi za ispis