Sustav redovitih pregleda strojeva za primjenu pesticida

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, br. 14/14 i 115/18) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (Narodne novine, br. 142/12) strojevi za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja podliježu redovitom pregledu.

Pregledom se provjerava tehnička ispravnost svih dijelova stroja koji direktno utječu na primjenu pesticida.

Ispravni strojevi omogućuju bolju kvalitetu primjene pesticida tj. najbolju pokrivenost bilja zaštitnim sredstvima, ekonomičnu primjenu pesticida i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, zdravlje ljudi i životinja.

Strojevi za primjenu pesticida moraju biti pregledani jednom svake 3 godine.

Izuzetak su novi strojevi, kupljeni nakon 1. siječnja 2013., koji ne trebaju raditi prvi pregled, već se samo preda zahtjev ispitnoj stanici za izdavanje znaka o obavljenom pregledu koji vrijedi 5 godina. Nakon tog razdoblja pregledi se obavljaju jednom svake 3. godine.

Zahtjev za izdavanje znaka treba zatražiti u roku od tri mjeseca nakon kupnje stroja. Uz zahtjev treba priložiti dokaz o kupnji, dokumente s tehničkim podacima o stroju i izjavu o sukladnosti.

Od obveze pregleda izuzete su sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Rabljene strojeve za primjenu pesticida kupljene u nekoj od država članica Europske unije vlasnik stroja treba prijaviti ovlaštenoj ispitnoj stanici, dostaviti podatke o državi članici EU u kojoj je uređaj kupljen kao i informaciju ima li uređaj važeći znak o obavljenom pregledu, u kojoj državi članici je znak izdan i do kad je važeći, a ispitna stanica mu na temelju tih podataka izdaje novi znak o obavljenom pregledu.

Najviša naknada za znak o obavljenom pregledu iznosi 20,00 kn bez PDV-a.

Dokumentacija koju vlasnik/korisnik stroja treba donijeti na pregled za rabljene strojeve su dokazi o kupnji (kupoprodajni ugovor, račun i sl.) i tehnički podaci o stroju (proizvođač, godina proizvodnje, model, serijski broj ako je dostupan i sl.).

Općenito je potrebno sa sobom ponijeti valjani osobni identifikacijski dokument (osobna iskaznica ili putovnica). Ako u osobnom dokumentu nije naveden OIB, potrebno ga je napisati i donijeti na pregled ili predočiti iz nekog drugog dokumenta.

Vlasnik/korisnik stroja za primjenu pesticida treba ispitnoj stanici prijaviti i sljedeće:

  • strojeve za primjenu pesticida koji se više ne upotrebljavaju iz tehničkih ili drugih razloga ili je prošlo više od 30 dana od isteka znaka o obavljenom pregledu radi njihove odjave,
  • strojeve kojima je znak o obavljenom pregledu uništen ili izgubljen – prijavljuju se ispitnoj stanici koja je izdala posljednji znak radi izdavanja novog znaka,
  • svaku promjenu podataka o vlasništvu u roku od 30 dana od nastanka promjene u pisanom obliku i priložiti dokaze o promjenama. Dokaz o promjeni može biti i kupoprodajni ugovor ili neki drugi dokument iz kojeg su vidljivi svi potrebni podaci.

Vlasnik/korisnik stroja je obvezan:

  • čuvati izvještaj o pregledu do sljedećeg redovitog pregleda,
  • dostaviti izvještaj o obavljenom zadnjem pregledu ispitnoj stanici ako doveze na pregled stroj koji je već bio pregledan, a znak o pregledu je izgubljen ili uništen,
  • redovito provjeravati ispravnost stroja prije primjene pesticida, kalibrirati i zamjenjivati dotrajale dijelove te provjeravati ispravnost uređaja prije primjene pesticida u skladu s odgovarajućom izobrazbom koju su prošli kao obveznici izobrazbe.

Ispravnost rada stroja za primjenu pesticida kontroliraju isključivo ispitne stanice koje imaju ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede. Popis ispitnih stanica objavljen je na web stranici Ministarstva poljoprivrede. Ispitne stanice nakon pregleda i utvrđene ispravnosti stroja vlasniku izdaju izvještaj o obavljenom pregledu, a prskalicu ili raspršivač označivaju znakom.

Popis trenutno aktivnih ispitnih stanica koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede:

Jedinstveni
broj
Naziv stanice Adresa Kontakt
001, 004 Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Zavod za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije
Vladimira Preloga 1,
31000 Osijek
tel: 031/554-983; 031/554-948; 098/437-486
fax: 031/554-853
e-mail: dbanaj@fazos.hr; vtadic@fazos.hr
web: http://ljesnjak.pfos.hr/~zavmeh/
002, 003, 005 Agro elektronika d.o.o. Ul. Eugena Kvaternika 8,
31220 Višnjevac
tel: 031/352-303; 098/523-805
e-mail: ivan.grepo@gmail.com
web: www.agro-elektronika.hr
007 Fito promet d.o.o. Bugarova 16,
10250 Lučko
tel: 01/4835-733; 091/1314-062
fax: 01/4835-734
e-mail: ispitna.stanica@fitopromet.hr
web: www.fitopromet.hr
008 Agro-lab d.o.o. Krste Frankopana 9/A,
32221 Nuštar
tel: 095/3804-547; 099/4149-410; 098/561-599
e-mail: agro.laboratorij@gmail.com
web: www.agro-lab.hr
009, 010 Terra projekti d.o.o. Žumberačka 22,
31000 Osijek
tel: 098/9297-067
fax: 031/300-269
e-mail: info@terra-projekti.hr
web: www.terra-projekti.hr
012 Biljna mehanika j.d.o.o. Vučetinec 164A,
40311 Lopatinec
tel: 099/489-5115
e-mail: biljna.mehanika@gmail.com
web: www.biljnamehanika.hr

Detaljne informacije o pripremi strojeva prije pregleda ovlaštene ispitne stanice će navesti u obavijesti o obavljanju pregleda, a korisnici te informacije mogu i sami zatražiti od ispitnih stanica.Pregledi se obavljaju u mjestima gdje vlasnici strojeva za primjenu pesticida prebivaju ili njima najbližim mjestima. O mjestima, datumima i vremenu pregleda ispitne stanice daju informacije unaprijed putem oglasa, interneta, radijskih stanica, plakata, letaka, obavijesti u stručnim časopisima ili preko Ministarstva poljoprivrede.

Općenito vrijedi pravilo da vlasnici ili korisnici strojeva za primjenu pesticida moraju prije pregleda temeljito očistiti prskalice i raspršivače iznutra i izvana. Spremnik za škropivo mora biti napunjen čistom vodom najmanje do polovice njegova volumena. Korištena voda pri pregledu bit će nakon završetka pregleda vraćena u spremnik za škropivo. Takva voda može se koristiti kod prve sljedeće pripreme škropiva.

 

Cjenik pregleda

Ministarstvo poljoprivrede propisalo je najviše iznose koji mogu biti naplaćeni za obavljanje pregleda radi zaštite vlasnika i korisnika strojeva od formiranja previsokih troškova pregleda. Cijene pregleda ovise o radnom zahvatu prskalice i broju sapnica te iznose od 400,00 do 800,00 kuna bez PDV-a. Naknade od naplaćenih pregleda prihod su ispitne stanice koja je obavila pregled.

Najviši iznosi naknada za troškove redovitih pregleda strojeva za primjenu pesticida propisani su Pravilnikom o visini naknada za obavljanje poslova u skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, br. 140/14).

Prekršajne kazne

Prema prekršajnim odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida, pravne ili fizičke osobe koje:

  • koriste strojeve za primjenu pesticida koji nisu pregledani ili nemaju znak o obavljenom pregledu,
  • ne prijave novi stroj za primjenu pesticida ovlaštenoj ispitnoj stanici,
  • ne zatraže priznanje pregleda ako su stroj kupili u nekoj od država članica EU,
  • ne čuvaju izvještaje o pregledu,
  • ne prijave ispitnoj stanici promjenu podataka o vlasništvu,
  • ne odjave strojeve za primjenu pesticida ukoliko ih više ne koriste,
  • ne čiste strojeve za primjenu pesticida sukladno uputama na etiketi pojedinog pesticida,

kažnjavaju se na sljedeći način:

  • pravne osobe: novčanom kaznom od 20.000,00 do 50.000,00 kuna
  • odgovorna osoba u pravnoj osobi: novčanom kaznom od 3.000,00 do 10.000,00 kuna
  • fizička osoba obrtnik novčanom kaznom od 5.000,00 do 20.000,00 kuna
  • fizička osoba novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna.