Obavijest vlasnicima plantažnih i manjih nasada bresaka, nektarina, trešanja i šljiva 19.02.2019.
U razdoblju od početka studenog 2018. do kraja siječnja 2019. u središnjem dijelu Međimurja je palo 123,2 mm padalina a prosječna je temperatura zraka u tom tromjesečnom zimskom razdoblju iznosila 3,03 °C. U odnosu na višegodišnje prosjeke spomenuta količina oborina je 21,7 % manja od očekivanja, ali je tromjesečna "zimska" temperatura bila +1,3°C veća od mnogogodišnje vrijednosti!
Također, u prvoj polovici veljače 2019. zabilježili smo u okolici Čakovca 30,1 mm oborina (69,5 % od očekivanog ukupnog mjesečnog prosjeka), a posljednjih pet dana najviše su dnevne temperature zraka u rasponu 9 °C do 15 °C!
Zbog iznadprosječno tople zime 2018./2019. na zimskim pupovima bresaka i nektarina već je vidljiv razvojni stadij B, odnosno početak bubrenja pupova, pa većina vlasnika plantažnih voćnjaka i manjih mješovitih nasada uz okućnice i vikendice obavlja ili već završava zimsku rezidbu (u manjim nasadima)!
U narednom razdoblju (nakon zimske rezidbe) valja planirati i početi provoditi prve usmjerene zaštite bakarnim pripravcima. Preporučujemo birati dane i sate kada će izostanak vjetra i narednih oborina to omogućiti!
Protekle smo 2018. godine u "aktivnom" razdoblju vegetacije (od početka travnja do kraja mjeseca srpnja) u središnjem dijelu Međimurja zabilježili 388,5 mm padalina (31 % više od prosjeka), pa smo ponovno zabilježili jaču pojavu gljivičnih bolesti na koštičavim voćkama, među kojima ističemo kovrčavost lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), palež grančica i trulež plodova (Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola), kozičavost lišća trešanja i višnje (Blumeriella jaapii), te šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla)! Važno je prilikom zimske rezidbe ukloniti sve osušene grančice ili grane i zaostale "mumificirane" plodove u krošnjama (skupiti ih i uništiti zakopavanjem ili spaljivanjem). Povišenu koncentraciju bakarnih pripravaka je potrebno primijeniti u vrijeme bubrenja, a prije samog otvaranja zimskih pupova koštičavih voćaka. Moguće je koristiti dopuštena sredstva za zaštitu bilja, a za amatersku se primjenu na manjim površinama često koristi kombinacija bakra i mineralnog (parafinskog) ulja!
VAŽNO: sve voćare i druge poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Aplikaciju je potrebno provesti za mirnog vremena, pri temperaturama zraka većim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva. U manjim nasadima uz okućnice ili vikendice ove zaštitne mjere je moguće obaviti na većini voćnih vrsta. Pojedinačne voćke uz okućnice preporučujemo "okupati" zaštitnim bakarnim sredstvima u kombinaciji s mineralnim/parafinskim uljem, a u plantažnim nasadima bresaka u punoj rodnosti utrošiti barem 600-700 litara škropiva/ha.
Biljne uzorke koštičavog voća sa neželjenim promjenama proizvođači mogu dostaviti na determinaciju u Čakovec, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!
mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@mps.hr
0 komentara
Napišite komentar