Mehaničko suzbijanje štetnika primjenom ljepljivih ploča

Na našem tržištu u ponudi su ljepljive ploče: bijele, žute, crvene i plave boje različitih proizvođača. Mogu se kupiti u poljoprivrednim ljekarnama i trgovačkim centrima koji imaju u ponudi poljoprivredne potrepštine i opremu.

Ploče su premazane ljepilom koje je otporno na visoke i niske temperature, ne ispire se, ne otapa i štetnici se na njih vrlo lako zalijepe. Koriste se u voćarstvu, cvjećarstvu i povrćarstvu, na otvorenom i u zaštićenim prostorima. Ploče se mogu postavljati vješanjem (na grane voćaka) ili se stavljaju na štapove (vise na štapu ili se pričvršćuju čavlićima i postavljaju između biljaka) u povrtnim kulturama i u ukrasnom bilju. Postavljaju se u vrijeme i neposredno prije pojave određenog štetnika. Za učinkovito suzbijanje postavlja se 20-24 ploče/100 m2 površine. Kada je površina ploče prekrivena zalijepljenim štetnicima zamjenjuje se novom. Kod praćenja populacije štetnika zbog određivanja roka suzbijanja ploče se moraju mijenjati u pravilnim vremenskim razmacima u pravilu svakih 7-10 dana kako bi se kontinuirano mogla pratiti brojnost određene generacije štetnika.

Bijele ploče koriste se za suzbijanje osica (jabučne, šljivine, kruškine). U nasad se postavljaju prije cvatnje i skidaju nakon cvatnje (slika 1.).

Slika 1. Bijela ploča u nasadu jabuka (izvor: https://living.vecernji.hr/zelena-zona)

Žuta boja privlači mnoge štetnike, pa se žute ploče koriste za suzbijanje velikog broja štetnika: muha (trešnjine, orahove, lukove, kupusne, maslinine), lisnih uši, leptira (kupusni moljac, lisni mineri), klisnjaka, buhača (slika 2.-4.). U usjevima i nasadima mogu biti postavljene tijekom cijelog perioda vegetacije, jer se tijekom cijele vegetacije pojavljuju različiti štetnici.

Slika 2. Kupusna muha i kupusni moljac na žutoj ploči (foto: Ceranić M.)

Slika 3. Žuta ploča u usjevu kupusa (foto: Ceranić M.)

Slika 4. Žuta ploča u krošnji trešnje (izvor: https://agrobloghortikultura.wordpress.com)

Crvene ploče koriste se za privlačenje potkornjaka (slika 5.).

Slika 5. Crvena ploča za privlačenje i boca za hvatanje potkornjaka (izvor: https://www.hoya- vs.com/uploads/editor)

Plave ploče najviše se primjenjuju za hvatanje cvjetnog štitastog moljca i tripsa (slika 6.).

Slika 6. Plava ploča u usjevu kupusa (foto: Ceranić M.)

Postavljanje ljepljivih ploča je vrlo jednostavna i efikasna metoda. Njihovim korištenjem smanjuje se brojnost određene skupine štetnika, primjena insekticida i broj tretiranja. Za učinkovitije hvatanje pojedinih vrsta štetnika (orahova i maslinina muha, potkornjak) zajedno sa pločama postavljaju se i atraktanti ili feromoni. Metoda je ekološki prihvatljiva, preporučljiva za primjenu u ekološkoj, integriranoj i konvencionalnoj proizvodnji.

dr. sc. Mirna Ceranić