Obavijest proizvođačima koštičavog voća 18.02.2019.

Obavještavamo voćare da bi trebalo zaštititi koštičave voćke prije fenofaze bubrenja pupova. Rezidba je u tijeku pa nakon nje preporučamo zimsku zaštitu voćaka tzv. plavo kupanje bakrom. Posebno je važna kvaliteta prskanja pa je stoga voćke potrebno dobro“ okupati“ sa svih strana otopinom jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore, (potrebno je oko 10 litara pripravka za dobro razvijenu voćku).

Kod koštičavih voćaka , primjerice breskve i nektarine, nam je najvažnije suzbiti bolest koja prezimljuje ispod ljuskica pupova, kovrčavost lista (Taphrina deformans), nadalje, palež cvijeta i rodnih mladica (Monilnia laxa), šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla). Kod bajama također nam je važno suzbiti navedene bolesti jer ga napadaju iste bez obzira što spada u lupinasto voće. Zimskom zaštitom suzbijamo i prezimljujuće oblike nekih štetnika, primjerice zimska jaja crvenog voćnog pauka (Panonicus ulmi), lisnih uši, štitaste uši.

 Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera s raspoloživim i dozvoljenim pripravcima prema podacima o registriranim SZB u RH koji se vode u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Od kojih izdvajamo:

Bordoška juha caffaro 20 WP, Cuprablau-Z, Champion, Neoram WG, Nordox 75 WG i u ovo vrijeme stavljamo naglasak na primjenu kombiniranih pripravaka koji u sebi sadrže mineralno ulje i bakar, dakle modro ili crveno ulje.

Pripravke na osnovi bakra koristiti do otvaranja pupova!

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@mps.hr

Pripremi za ispis