Uspješno završena jubilarna 10. Degustacija mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2018.

Manifestacija je i ove godine održana povodom dana Sv. Nikole putnika, a sve s ciljem promocije vina i ulja Zadarske županije.

Bilo je to cjelodnevno druženje uz stručno-edukativnu radionicu vođenu od strane HPŠSS Podružnice Zadarske županije, razmjene iskustava, kušanje vina i maslinovih ulja ali i gastro specijaliteta. O vinima i maslinovim uljima govorili su stručnjaci Gordana Dragun i Zvonimir Vlatković iz HPŠSS Podružnice Zadarske županije, Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Šime Marcelić s Odjela za ekologiju,agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Nenad Maslek iz tvrtke Lallemand, te edukacijski koordinator na projektu Pescar „Pesticide Control and Reduction“ Tomislav Kos.

Naglasak je i ove godine stavljen na promociju i brendiranje autohtonih sorti vinove loze plavina i maraština koje su se posebno ocjenjivale izvan konkurencije ostalih vina.

U ime organizatora nazočne je pozdravio Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Nadin“ riječima „Kad smo prije 10 godina krenuli pomalo i stidljivo s manifestacijom, nismo ni bili svjesni da ćemo tako brzo napredovati, ali u suradnji sa strukom pokrenuli smo jedinstvenu manifestaciju u zemlji, gdje smo objedinili vino i maslinovo ulje. I po tom smo poznati ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica Lijepe Naše“.

Ove godine na 10. jubilarnu ocjenu vina u Nadinu pristiglo je 160 uzoraka mladih vina i 82 uzorka ulja.

Titule šampiona pripale su „Vinima  Poljak“ iz Zadra u kategoriji crnih vina te Vjekoslavu Jakopčinu iz M. Bukovca za najbolje bijelo vino. Najbolje ocjenjena Plavina je Svetka Župana  – Gaje iz Škabrnje, a najbolja Maraština je“Vinarije Jokić“ iz Lišana Tinjskih. Titulu šampiona mladih maslinovih ulja ponio je OPG Šime Pavičića iz Škabrnje.

Kako bi ugođaj večeri bio još bolji, atmosferu su u prepunom šatoru još zagrijali nastupom Trio kamen, a gosti su se mogli sladiti uz bogati gastro stol do kasno u noć.

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.