Najveći ribarski sajam u Hrvatskoj održan u Poreču

Cilj sajma je unapređenje tržišta ribarstva, poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribarstva. Sajam je na jednom mjestu okupio i predstavio gospodarske subjekte iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova i drugih aktivnosti vezanih uz more, kao što su istraživanje mora, sport i nautika.

Na sajmu je sudjelovalo 92 izlagača koji su zastupali više od 280 poznatih svjetskih brendova, a došli su iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Švedske i Španjolske te su zauzeli 2.800 kvadratnih metara unutarnjeg i 1.000 kvadratnih metara vanjskog izložbenog prostora. Osim toga, u gradskoj luci su posjetitelji mogli razgledati plovila ratne mornarice (školski jedrenjak "Kraljicu mora" i ratni brod Ministarstva obrane  "Hrvatska Kostajnica") kao i brodove talijanskih, slovenskih i hrvatskih ribara.

Na samom je sajmu izložena oprema za marikulturu i akvakulturu: lanci, mreže, vreće, kavezi, roboti za čišćenje mreža, spremnici, svježa i konzervirana riba, razna oprema i ambalaža za pakiranje i transport ribe, školjke, oprema za obradu, preradu i pripremu školjkaša, oprema za amatere i profesionalce, plovila, brodski i izvanbrodski motori, ulja i maziva, proizvodnja i popravak brodske opreme, rezervni dijelovi za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike. Osim toga predstavljen je i dron za podvodno čišćenje brodova koji dno broda od 9 metara može očistiti za samo sat vremena. Ovaj dron se može kupiti ili iznajmiti te predstavlja inovaciju u održavanju plovila.

Ispred dvorane Žatika bio je izložen 10-metarski je grijani bazen u kojem je predstavljen projekt "Pogled u plavo" agencije "Promocija ronjenja" i udruge "Diving Network" osnovane za razvoj ronilačkog turizma. U bazenu je na unutarnjim stranicama bila izložba slika koju su mogli razgledati svi zainteresirani posjetitelji koji su se željeli okušati u ronjenu s ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja.

Sajam je bio popraćen Cooking show programom te su posjetitelji mogli svaki dan isprobati razna ukusna jela od ribe i morskih plodova.

Na sajmu Crofish sudjelovali su i klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz Hrvatske i susjednih zemalja koji su predstavili razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova. Značaju ovog sajma doprinijela su stručna popratna događanja, predavanja i okrugli stolovi. Održani su sastanci predstavnika Uprave ribarstva sa predstavnicima sektora koćara, plivaličara i malog priobalnog ribolova. Sa aktualnim stanjem i perspektivom hrvatskog ribarstva prisutne je upoznao pomoćnik ministra mr.sc. Ante Mišure. Načelnik sektora ribarske inspekcije mr.sc. Mario Rogošić održao je predavanje o Inspekcijskom nadzoru u ribarstvu a načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu mr.sc. Irena Jahutka o Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske. Stručna predavanja vezana uz problematiku ribarstva i ekologije mora održali su i brojni znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Centra za istraživanje mora u Rovinju, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i drugih znanstvenih institucija.

Savjetnici za ribarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe su sudjelovali na sajmu i bili na raspolaganju ribarima i izlagačima te su prisustvovali okruglim stolovima i stručnim predavanjima. Održano je predavanje na temu Pakiranja proizvoda ribarstva u modficiranoj atmosferi o čemu ujedno možete pročitati u novom broju biltena „Savjetnik“.

dr.sc. Danijela Mioković. viša savjetnica za ribarstvo