Važne informacije o Mjeri 17 – natječaj otvoren do 31.12.2018.

Podsjećamo sve poljoprivrednike da je natječaj za provedbu mjere 17 Upravljanje rizicima, podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka, otvoren do 31.12.2018. Prema Natječaju, polica osiguranja je prihvatljiva ako je korisnik uplatio najmanje 30% premije osiguranja prije podnošenja zahtjeva za isplatu potpore.

Više informacija o samom natječaju možete pronaći na:

https://ruralnirazvoj.hr/natjecaj-za-provedbu-mjere-17-upravljanje-rizicima-podmjere-17-1-osiguranje-usjeva-zivotinja-i-biljaka/

Zahtjev za isplatu sredstava podnosi se putem AGRONET sustava s pristupnim podacima koje ste dobili od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ako pristupne podatke niste dobili ili ste ih izgubili, obratite se Agenciji.

Pri podnošenju zahtjeva potrebne su vam preslike sljedeće dokumentacije:

  • ugovor o sklopljenoj polici osiguranja (potpisana od strane osiguravatelja i odgovorne osobe gospodarstva),
  • potvrda da ste uplatili najmanje 30% od ukupne premije osiguranja (izdanom od strane osiguravajuće kuće)
  • ispunjena i potpisana izjava korisnika da nije primio javnu potporu iz drugih izvora (Prilog 2. Natječaja)

Korisnik je obvezan Potvrdu o podnošenju ispisati i potpisati u izvorniku i dostaviti preporučenom pošiljkom ili neposredno u Agenciju za plaćanja u roku od 7 dana od generiranja Potvrde o podnošenju.

Važno je napomenuti da korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore i mora biti upisan u evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu. Upis u evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu vrši se putem Agronet sustava za što vam je potrebna preslika osobne iskaznice (za fizičke osobe) ili preslika izvatka iz sudskog registra (za pravne osobe) te preslika potvrde o otvorenom žiro računu (ugovor o žiro računu ili kartica).

Ukoliko ste policu sklopili s osiguravajućom kućom i pritom uplatili najmanje 30% premije osiguranja, morate podnijeti zahtjev za isplatu ostalih 70% koje se isplaćuju osiguravajućoj kući kako bi vaša polica bila valjana.

U slučaju dodatnih pitanja ili poteškoća s podnošenjem zahtjeva, možete se obratiti savjetnicima Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Poveznica na adresar djelatnika: https://www.savjetodavna.hr/adresar/.