Posjet međunarodnom sajmu EIMA INTERNATIONAL 2018

Stočarska udruga – Strojni prsten Zlatar 10. i 11. studenog 2018. organizirala je posjet međunarodnom sajmu poljoprivredne, vrtne i šumarske tehnike EIMA INTERNATIONAL 2018. Sajam se ove godine održao u Bologni.

Na sajamskom prostoru koji zauzima više od 300 000 m2 okupili su se predstavnici industrija iz svih dijelova svijeta želeći posjetiteljima predstaviti svoje najnovije tehnologije i mehanizaciju. Na sajmu je izlagalo i nekoliko tvrtki s poljoprivrednom i šumarskom mehanizacijom iz Hrvatske.

Teme ovog sajma su tehničke inovacije na području poljoprivredne tehnike kojih je bilo na pretek. Mnoštvo je novih strojeva i opreme od najnovijih traktora različitih namjena, veličine i snage do svih mogućih priključnih strojeva (podrivača, plugova, sjetvospremača, rotodrljača, razbacivača mineralnog gnojiva, sijačica). Naglasak je na strojevima za reduciranu obradu tla i obradu, gnojidbu i sjetvu u jednom prohodu. Izloženi su najnoviji kombajni za žitarice, kukuruz, uljanu repicu, silažu, zatim kosilice, okretači i sakupljači sijena te prese za bale sijena. Kod strojeva za zaštitu usjeva prezentirana su najnovija rješenja na prskalicama i orošivačima. Posebno su bili zastupljeni tunelski orošivači, prskalice sa zračnom potporom i različite anti-drift mlaznice. Bilo je tu i puno opreme za navodnjavanje (kišna krila, tifoni, pumpe…) i opreme za odvodnju i kopanje kanala. Uvelike je bila zastupljena i drvna industrija. Od tehnike za piljenje, obradu i sušenje drvne mase te za pravljenje peleta. Predstavljeni su i različiti vrtni alati, trimeri, električne i pneumatske škare. Posebnost su strojevi za radove na nepristupačnim terenima na daljinsko upravljanje, kao npr. kosilice za nagibe, bagere… Najveći napredak je kod programskih (softverskih) rješenja u području precizne poljoprivrede, GPS tehnologije, meteoroloških stanica i bespilotnih letjelica (dronova) za snimanje terena iz zraka.

Slika 2. Tunelski orošivač

Slika 3. Prskalica sa zračnom potporom

Slika 4. Orošivač za selektivnu aplikaciju sredstava za zaštitu bilja (pomoću senzora ovisno o zaraženim mjestima na krošnji aplicira zaštitno sredstvo samo na ta mjesta)

Slika 5. Bespilotna letjelica (dron) za snimanje terena iz zraka (za izradu karata bolesti, nedostatka hranjiva…)

Slika 6. Sustav za navodnjavanje (tifon)

Ivan Krušelj, mag.ing.agr.