11. međunarodni kongres “Oplemenjivanje bilja, rasadničastvo i sjemenarstvo”

Međunarodni kongres je ispred Ministarstva poljoprivrede otvorio doc. dr. sc.  Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Hrvatsko agronomsko društvo ove godine na skupu je dodijelilo dva priznanja „Zlatno sjeme“ Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, za najrašireniji hibrid kukuruza  u Republici Hrvatskoj „PAJDAŠ“, dok je Poljoprivrednom institut Osijek primio priznanje za najrašireniju sortu pšenice na poljoprivrednim parcelama Republike Hrvatske, sortu „KRALJICA“.

Tijekom trajanja skupa prezentirano više od 40 znanstvenih i stručnih radova koji su značajan doprinos znanosti i struke razvoju hrvatskog oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva.

Djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe prezentirali su na skupu tri rada utemeljena iskustvima u radu s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima:

  • Tatjana Međimurec: „Isplati li se sjetva necertificiranog sjemena?“
  • Siniša Hrgović: „Utjecaj primijenjenog oblika dušika na sadržaj proteina u zrnu pšenice i ekonomsko opravdanje njihove primjene“
  • Suzana Pajić: „ Isplativost proizvodnje pšenice primjenom visoke agrotehnike“

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.