Održano 8. županijsko natjecanje Grada Zagreba u oranju

Suorganizator natjecanja bio je Grad Zagreb – Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba.

Natjecanje je održano na parceli koju je za natjecanje ustupilo poduzeće „Krmiva“ d.o.o., a na natjecanju je sudjelovalo ukupno osam natjecatelja.

U kategoriji plugova ravnjaka natjecalo se sedam natjecatelja – Ivan Jantolek (prvo mjesto), Božo Dumić (drugo mjesto), Ivan Novoselec (treće mjesto), Tihomir Milača  (četvrto mjesto), Mihael Kalaj (peto mjesto), Jurica Milača (šesto mjesto) i Karlo Čuvar (sedmo mjesto), te jedan natjecatelj u kategoriji plugova premetnjaka – Dubravko Kalaj.

Prema odluci UOGZ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na 17. natjecanju u oranju Republike Hrvatske 2019. godine. Natjecatelji koji će predstavljati Grad Zagreb na ovom natjecanju su Dubravko Kalaj u kategoriji plugova premetnjaka, i Ivan Novoselec kao trećeplasirani u kategoriji plugova ravnjaka budući da su se prva dvojica iz ove kategorije izjasnila da iz osobnih razloga ne mogu ići na državno natjecanje.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Marijan Mavračić i Tomislav Viceban te Luka Jović kao treći sudac, a mjeritelji dubine oranja bili su Vlado Biškupić i Zlatko Peček. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Osim nagrada i priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima natjecatelji su nagrađeni i pobjedničkim peharima i diploma za  prvoplasirane natjecatelje u obje kategorije.

Sponzori natjecanja bili su:

Bc Institutd d.d.: 1. mjesto – sjemenski ječam za 1 ha, 2. mjesto – sjemenski tritikal za 1 ha i 3. mjesto – sjemenska pšenica za 1 ha.

KWS: 2 x sjemenski kukuruz za 1 ha  i

Gospodarski list: 1. mjesto – tromjesečna pretplata na Gospodarski list i gratis knjiga po izboru; 2. mjesto – gratis knjiga po izboru; 3. mjesto – gratis knjiga po izboru.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Grada Zagreba koji su svojim radom i trudom  omogućili ovo natjecanje.

Dario Padro, dipl. ing. agr.