Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja – DRUGA PREPORUKA

Plod masline u svim maslinarskim područjima Hrvatske je još nezreo za berbu tj. akumulacija ulja nije završila. Prema prošlogodišnjim rezultatima i njihovom usporedbom, većina sorti nije ni upola akumulirala ulja u odnosu na količinu ulja u isto vrijeme prošle godine.

Zbog (ne) zrelosti ploda masline za preradu u ulje, stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog tome je što se stvarna količina ulja u plodu pri stvaranju ulja nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. molarna masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Pri približavanju optimalnoj tehnološkoj zrelosti, ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći efikasno izdvojiti ulje i randmani će biti realniji.

Npr. Oblica s područja Šibenika trenutno ima oko 12-13% ulja u plodu, uz randman od 8 – 9%, a trebao bi biti oko 11% u dobro podešenoj uljari s iskorištenjem oko 90%. Dakle, pojavljuje se nedostatak ulja od 1-2 %, kojem nije razlog uljara, nego tehnološki nezreo plod.

 Detaljne preporuke se nalaze u tablici na linku:

 TABLICA: Akumulacija ulja u plodovima maslina za razdoblje od 10. listopada 2018. i preporuka berbe

Za maslinare, koji su pravovremeno tretirali svoje masline protiv štetočinja (bolesti i štetnici) i odradili sve potrebne agrotehničke zahvate te je plod zdrav i u kondiciji, preporuka je da se još ne kreće u berbu.

Slike 1. i 2.: Ilustrirana situacija poldova maslina na terenu, prema bojama pigmenta na datume berbe