Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja- PRVA PREPORUKA

Radi takvog razvoja situacije, maslina dosta pati i ne razvija se normalno. I ono malo vode, koje maslina ima za potrebe fiziološki normalno razvijeni plod, dodatno otežavaju česte bure i jaki vjetrovi, koji još dodatno suše plod i zemlju.

Također, u kolovozu, rujnu i trenutno maslina nije i ne stvara novi list, što je dokaz da je u tom vremenu hibernirala tj. spavala te samim time nije stvarala ni ulje.

Poteškoće dodatno stvara i nagla promjena pigmenta, što posebno zbunjuje maslinare, a razlog je nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije i na niže noćne temperature.

Akumulacija ulja u plodovima maslina za razdoblje 15. – 25. rujan 2018.

→ Maslinarska regija ISTRA sjever, sorte Buža, Bjelica i Leccino

Buža je gubila na težini u količini vode do 2 %, novo ulje nije stvarala. Bjelica je zadržala težinu i stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Leccino je zadržao težinu i stvorio novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sve tri sorte imaju izrazito tvrdu i zelenu pulpu te samim time još nisu za bebu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija ISTRA jug, sorte Buža, Bjelica i Leccino

Buža je gubila na težini u količini vode do 1 %, novo ulje nije stvarala tj. akumulirala je neznatnu količinu. Bjelica je zadržala težinu i stvorila novu količinu ulja do 2 % u suhoj tvari. Leccino je izgubio na težini 1 % i nije stvarao dodatnu količinu ulja. Sve tri sorte su izrazito tvrde i zelene pulpe. Još nisu za bebu i preradu u ulje.

Maslinarska regija Kvarner i Primorje, sorte Krčka debela, Plominka (s otoka Krka) i Simjaca (Cres)

Krčka debela je gubila na težini u količini vode do 1 % i stvorila je novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Plominka je dobila na težini 1,5 % i zadržala istu količinu ulja. Simjaca je zadržala težinu i stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sve tri sorte su izrazito tvrde i zelene pulpe te se još ne preporučuje beba i prerada u ulje

→ Maslinarska regija Zadarska županija, sorte Oblica, Mašnjača i Leccino

Oblica je gubila na težini u količini vode do 1 %, novo ulje nije stvarala. Mašnjača je izgubila na  težini 1 %, ali je stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Leccino je izgubio na težini 5 % i stvorio novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sve tri sorte imaju izrazito tvrdu i zelenu pulpu i još nisu za bebu i preradu u ulje.

Maslinarska regija Šibensko-kninska županija, sorte Oblica i Krvavica

Oblica je gubila na težini u količini vode do 1 %, novo ulje nije stvarala. Krvavica je izgubila na težini 1,5 %, ali je stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sorte su izrazito tvrde i zelene pulpe te još nisu za bebu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija Kašteli, sorte Oblica, Lastovka i Levantinka

Oblica je dobila značajno na težini u količini vode do 5 % i akumulirala je novo ulje 2 % u suhoj tvari. Lastovka je značajno izgubila na težini 7 % u količini vode i akumulirala je 3 % ulja u suhoj tvari. Levantinka je izgubila na težini 1 %, ali je stvorila je novu količinu ulja 2 % u suhoj tvari. Sve tri sorte su zelene tvrde pulpe i nisu još spremne za berbu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija otoci Šolta, Brač, Hvar i Korčula, sorte Oblica, Lastovka, Levantinka i Drobnica

Oblica na Hvaru izgubila je na težini 1 % u količini vode, a akumulirala je 1,5 % ulja u suhoj tvari. Lastovka na Hvaru izgubila je na težini 1,5 % u količini vode, a akumulirala je 1,7 % ulja u suhoj tvari. Levantinka s Hvara izgubila je na težini 1,5 % u količini vode, a akumulirala je 2 % ulja u suhoj tvari. S otoka Šolte i Brača do sad je analiziran samo jedan uzorak ploda maslina pa će prve prognoze za to uzgojno područje biti početkom sljedećeg tjedna. Pretpostavlja se da će biti slična situacija kao i na Hvaru. Otok Korčula: plodovi i Drobnice i Lastovke su smežurani, izrazita je suša i željno se očekuje prva velika kiša te će se tada moći dati realniji zaključak. Sve sorte nisu spremne za berbu.

→ Maslinarska regija Južna Dalmacija – Konavle, sorta Oblica

Oblica je izgubila značajno na težini 3 % u količini vode i nije akumulirala novu količinu ulja u suhoj tvari. Još nije spremna za berbu.

Hrvatska poljoprivredno-šumarska
savjetodavna služba

Pripremi za ispis