Obavijest proizvođačima uljane repice 03.10.2018.

Pregledom usjeva na terenu uočeni su različiti stadiji razvoja kulture, ovisno vremenu sjetve. Nakon nicanja kulture ukoliko nije primijenjena zaštita od korova moguće je koristiti neke od herbicida:

protiv širokolisnih korova: Reactor 360 CS, Boss, Clap 300 SL, Lontrel  300 i dr.

protiv travnih koriva: Fusilade forte, Gepard 050 EC , Leopard 5 EC, Pantera QT, Targa i dr.

U vrijeme formiranja lisne rozete treba provesti i tretiranje protiv najvažnijih bolesti uljane repice: suhe truleži (Leptosphaeria maculans), bijele truleži(Sclerotinia sclerotiorum) i crne lisne pjegavosti (Alternaria brassicae).

Neki od fungicida za suzbijanje bolesti uljane repice u jesen su: Amistar Gold, Caramba, Folicur 25 EW, Tebucol, Prosaro 250 EC, Topsin M 500 SC, Magnello, Propulse i dr.

Za prezimljavanje uljane repice najpovoljnija je faza od 10-12 listova, pa proizvođači koji su sjetvu obavili u ranijim rokovima mogu koristiti neki od regulatora rasta: Caramba, Magnello i dr.

Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza). Obavezno voditi evidenciju o provedenom tretiranju, a praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na propisani način.

Sanja Vuković dipl. inž. agr.
sanja.vukovic@savjetodavna

Pripremi za ispis