Obavijest voćarima 21.09.2018.

Obavještavamo voćare intenzivnih nasada koštičavog voća da obave tretiranje protiv  različitih  gljivičnih i bakterijskih uzročnika biljnih bolesti. U srpanju i kolovozu nam je palo je  više od 200 l kiše po m². Takvi vremenski uvjeti pogodovali su  razvoju svih uzročnika biljnih bolesti na koštićavom voću. Stoga nasade višnje, trešnje, šljive, breskve, nektarine i marelice treba  zaštiti bakrenim pripravcima u fazi opadanja listova.  Prije aplikacije,  sasušene tzv „ mumije“ skinuti sa stabla i iznijeti iz voćnjaka. Neki nasadi višnje, trešnje, breskve i marelice nalaze se u fazi prigodnoj za primjenu bakrenih pripravaka.

Voćnjaci u dobroj kondiciji zaštitu izvršiti kasnije- u fazi opadanja lišća.

Primijenite jedan  od pripravaka: Champion, Champion Flow SC  Neoran, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Cuprablau Z.

Zaštitu obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.

VAŽNO UPOZORENJE: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao i pridržavati se Pravilnika  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 te  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.
E-mail: Djurdjica.Ksenek@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis