O sadnji lukovica

Najbolje ih je smjestiti u lakša,plodna tla,na sunčanom položaju. Ne podnose previše vlage i trebaju ocjedita tla. Iako botanički spadaju u trajnice mnogi ih tretiraju kao jednogodišnje i nakon cvatnje vade iz tla i ponovo sade ujesen. Preporuča se da se to radi svake 3.godine i tada se sade na drugo mjesto radi „zdravlja“lukovice.

Sade se radi estetskog dojma u grupama po 10-15 lukovica,na gredice u kombinaciji sa ostalim proljetnim lukovicama,uz rubove gredica,u posude. Razmak sadnje je 10-12 cm,dubina 20 cm od dna lukovice.

O skupinama tulipana

Tulipane razlikujemo prema cvijetu – obliku,veličini,boji  i visini cvijeta, ima jednostrukihi i duplih i onih kovrčavih latica, prema vremenu cvatnje,primjeni i dr. Tako postoji  15-tak skupina i oko 4000 varijeteta tulipana.

Najveća i najpoznatija skupina tulipana su Triumph tulipani namijenjeni prvenstveno za rez,zatim dvobojni Rembrandt, najviši i najkasniji  Darwin, Kaufmannia, Fosteriana, Parrot, najniži i tulipani „za masovne sadnju“ tipa Greiggi, ,tulipani sa cvijetom nalik ljiljanu i božuru.

Cvatu od početka ožujka (rani) do kraja svibnja (kasni). Visina im je od  10-15 cm (sadnja na gredice) do 45-60 cm koje su prikladne i za rezano cvijeće.

O proizvodnji lukovica

Naravno da prvo pomislimo na Nizozemsku, najvećeg svjetskog proizvođača lukovica cvijeća. Video link https://www.youtube.com/watch?v=Z_CYJO2rbsg

prikazuje jednu proizvodnu priču  od sadnje do berbe lukovica tulipana na imanju nizozemskog  proizvođača Maliepaard Bloembollen B.V.

O promociji tulipana

Turistička atrakcija Nizozemske perivoj Keukenhof opisan je kao zanimljivost na stranicama službe i možete ju pročitati na slijedećem linku  https://www.savjetodavna.hr/vijesti/11/3105/keukenhof-proljetni-cvjetni-vrtovi/

 

Sunčica Dombaj
stručna savjetnica za hortikulturu 

Pripremi za ispis