Peti Dani vrganja u Paki

 Ovogodišnji organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika "Graber".

Program manifestacije započeo je 15. 9. 2017. stručnim skupom pod nazivom ‘Preliminarno istraživanje nalazišta podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Varaždinske županije’. Iako su tartufi u Hrvatskoj najviše vezani za Istru, već preliminarnim istraživanjem je utvrđeno da na području Varaždinske županije ima crnih tartufa.  Okrugli stol održan je u novomarofskom Kulturnom centru "Ivan Rabuzin.

Centralna događanja odvijala su se u nedjelju – od natjecanja u branju vrganja do mnoštva drugih događaja. Već od ranih jutarnjih sati počele su prijave berača za natjecanje u berbi vrganja koje je započelo u 9 sati.

Berači su završili natjecanje oko podneva, a prije službenog ocjenjivanja ubranih vrganja predsjednik HMGS-a prof. Branko Bartolić proveo je stručnu determinaciju sakupljenih gljiva koja svake godine pobudi veliko zanimanje svih sudionika ove manifestacije.

Najmlađi posjetitelji uživali  su u edukativnim igrama Nine Herceg, inžinjerke šumarstva, koja je za njih pripremila „Gljivolov“ i „Mlade gljivare“, a sve koje je interesirala povijest mogli su saznati sve o utvrdi Paka, ali i obližnjoj utvrdi Čanjevo.

Od ostalog dijela programa organizirano je stručna prezentacija o dabrovima uz obilazak lokaliteta dabrova, prezentacija lova na "crnog tartufa" uz pomoć dresiranih pasa te edukativna prezentacija ptica grabljivica..

Grofica Lujza i članovi udruge Magda i Luisa posjetiteljima su prenesli priču o Zverinjaku – lovištu koje je obitelj Erdödy nekada imala u Paki.

Paralelno s natjecanjem u branju gljiva odvijao se i sajam autohtonih proizvoda na kojem su se predstavili domaći izlagači.

I ove godine poznati hrvatski kuhar Damir Crleni pripremao je gastronomske specijalitete od vrganja i tartufa.

Dane vrganja u Paki i ove godine obišli su novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Iz  godine u godinu ova manifestacija privlači sve više posjetitelja ne samo iz Varaždinske županije već  i šire.

Mario Vlašić, dipl. ing. šum.
           viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika

Pripremi za ispis