„Ljetna škola okuliranja voćaka“

Tečaju je prisustvovalo desetak vrlo zainteresiranih polaznika, koji su prvog dana odslušali teorijski dio vezan za razmnožavanje i tehnike cijepljenja voćaka. Radionicu je stručno, interesantno i praktično vodio kolega Tomislav Božičević, dip. ing. agr., viši stručni savjetnik za hortikulturu. Polaznicima je objašnjeno zašto je uopće poželjno okulirati voćke i vinovu lozu te koje su dobrobiti okuliranja. Da bi okuliranje bilo uspješno vrlo je važno imati dobar (oštar) alat i pribor za okuliranje, odabrati podloge i plemke koje su kompatibilne te ispravno primijeniti metode i tehnike okuliranja, o kojima je na vrlo pristupačan način pričao kolega Božičević. Načelnica Odjela za hortikulturu mr. sc. Višnja Šimunović upoznala je polaznike o načinima razmnožavanja voćaka te podlogama za voćne vrste, a sudionici su vrlo aktivno sudjelovali u izlaganju i postavljali zanimljiva pitanja. Pogledali su i kratke video isječke o okuliranju, koji su dostupni na internetu (Youtube i dr.), nakon kojih su svi isprobali praktično cijepljenje „u ruci“, kako bi se izvježbali za predstojeći praktični dio.

Drugi dan uslijedio je terenski i praktični dio na prekrasnom imanju Sokolovac OPG-u Glasnović iznad Požege, s kojeg puca predivan pogled na cijelu Požešku dolinu. Polaznici tečaja primijenili su svoja teorijska znanja o okuliranju i pokušali praktično nacijepiti izabrane voćne plemke na podloge pa je tako cijepljena trešnja, višnja i više sorata jabuka. Polaznici su stručno i pažljivo odradili taj posao, a kako bi bili sigurni da su se cijepljeni pupovi primili dogovoreno je da se sljedeće godine edukacija o okuliranju nastavi na istom mjestu, zaključili su svi prisutni.

Tako se učilo okuliranje voćaka na tečaju

   I na kraju, posebno zadovoljstvo predstavlja zadovoljstvo voditelja tečaja kada vidi da je  svoja praktična znanja i iskustva prenio na mlađe naraštaje, koji će primjenjivati naučeno, a koliko će uspješni biti ovisi o njima samima, njihovoj upornosti i entuzijazmu za tu vještinu te o što većem broju cijepljenih voćaka.

Svi polaznici tečaja „Ljetna škola okuliranja voćaka“

 Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica za hortikulturu

 

Pripremi za ispis