FESTIVAL NATURE I KULTURE-ljepota i umijeće življenja na prostorima Natura 2000

Otvorenje Festivala održano je 14. srpnja 2018. u Info centru „Kula Buta“ u Novigradu, kojeg je otvorio ravnatelj Damir Perić, mag. agr., te pozdravio prisutne kao i sve OPG-e koji su u sklopu Festivala Nature izložili svoje poljoprivredne proizvode na štandovima i ponudili  ih domaćim i stranim posjetiteljima.

Nakon službenog otvaranja Festivala organiziran je i okrugli stol na temu „Razvojne prilike i gospodarski rast kroz investicije, koje doprinose održivom razvoju Natura 2000 područja u Zadarskoj županiji“.

Učesnicima okruglog stola obratila se voditeljica Marija Sjauš Baždarić, koja je predložila   mogućnost izrade kataloga tj. vodiča, koji bi predstavio i prezentirao područja Natura 2000 u Zadarskoj županiji, a koji bi obuhvatio i OPG-e koji proizvode na tim područjima.

Info centar „Kula Buta“, učesnici okruglog stola

Ravnatelj Damir Perić, prilikom izlaganja je istaknuo da se 50% područja Zadarske županije  nalazi u području Nature 2000.

Osim velikog područja, koje pokriva Natura 2000, postoji i mogućnost potencijalnog korištenja znaka NATURA 2000 u označavanju poljoprivrednih proizvoda s područja Nature 2000, gdje bi ujedno ti proizvodi bili prepoznatljivi na tržištu i ostvarili veću dodanu vrijednost.

Mr. sc. Morana Bačić, stručna voditeljica iz Javne ustanove „Natura Jadera“, objasnila je da su područja, koja su ušla u Natura 2000, određena prema znanstvenim mjerilima.

Spomenuta je i zakonska regulativa kroz obvezujuću Direktivu o pticama i Direktivu o staništima. Upravljanje područjima Nature podrazumijevaju se aktivnosti u cilju održivog razvoja.

Gđa. Taida Garibović: "Javna ustanova „Natura Jadera“ aktivna je u provođenju projekata i pripremi novih, kako bi se dodatno valorizirala i zaštitila Natura 2000 područja u Zadarskoj županiji, te kako bi se javnost upoznala o prednostima života na zaštićenom području."

Na području Nature 2000 Javna ustanova Natura Jadera je kao partnerska institucija sudjelovala u projektu „B. transparent“, kroz koji su se jačali kapaciteti znanja ključnih dionika (udruge, jedinice lokalne i regionalne samouprave, ustanove) u odgovornom i transparentnom upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora. Projekt je bio izvrstan pokazatelj da se jedino uključivanjem svih segmenata društvenog djelovanja mogu postići željene promjene i ići putem održivog razvoja.

Zvonimir Vlatković, predstavnik HPŠSS-a, Podružnice Zadarske županije, uključio se u izlaganja i istaknuo da su poljoprivrednici u sklopu M01-Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja poljoprivrednika za korisnike M10, koji slušaju obvezna predavanja, upoznati s Naturom 2000.    

Mjera Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene proizlazi iz dva prioriteta Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o potpori ruralnom razvoju Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj:

1. Obnavljanje, očuvanje i poboljšanje ekosustava vezanih uz poljoprivredu i šumarstvo;
2. Promicanje učinkovitosti resursa i pomaka prema klimatski elastičnom gospodarstvu s niskom razinom ugljika u poljoprivrednom, prehrambenom i šumarskom sektoru.

Predstavnici  AGRRA-e – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, M. Mikulić i N. Jurjević su istaknuli da Natura područja nisu uteg, već mogu biti i odlična prilika za razvoj. Zaštita tih područja otvara i priliku za aplikaciju za EU sredstva, kao npr. M10 očuvanje suhozida i dr. Također, Natura područja mogu biti super reklama za proizvode, koji dolaze u turističkoj ponudi s tih područja.

Prisnac – slani kolač Bukovice i Ravnih kotara

Nakon završenog izlaganja tema na okruglom stolu učesnici su se pridružili izlagačima Festivala na otvorenom prostoru stare jezgre Novigrada.

OPG-i s izloženim poljoprivrednim proizvodima

Zvonimir Vlatković, dipl. ing .agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis