14. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije

U općini Gradina, između mjesta Rušani i Detkovac, 14. srpnja, održalo se 14. po redu natjecanje orača Virovitičko-podravske županije.

Toga dana svoje plugove u megdan posložilo je 15 orača (9 u kategoriji plugova ravnjaka i 6 u kategoriji plugova premetnjaka). Uz 300-tinjak posjetitelja toga dana u službenom protokolu otvaranja natjecanja nazočili su: Josip Đakić, saborski zastupnik, Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije koji je ujedno i otvorio natjecanje, Marko Ajček, načelnik općine Gradina i Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja HPŠSS.

Tijekom natjecanja svi prisutni bodrili su svoje favorite i imali priliku vidjeti sve čari natjecateljskog oranja. Nakon sudačkih odluka i analize unesenih ocjena zadovoljstvo da se okite prvim mjestima, a time i nastupom na natjecanju orača Republike Hrvatske krajem kolovoza u Osijeku, stekli su: po prvi puta Darko Matić iz Zvonimirovca (općina Čađavica) u kategoriji plugova ravnjaka, te trostruki uzastopni županijski pobjednik Hrvoje Matijaško iz Čađavice (općina Čađavica).

Poklone sponzora, diplome, priznanja i pehare na svečanom proglašenju svim natjecateljima uručili su: Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek, ravnatelj HPŠSS i Željko Žibreg, predsjednik Udruge orača VPŽ.

Interesantno je napomenuti da je u sklopu i pred ovo natjecanje od strane Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe održan prvi tečaj iz Mjere M01 – Osnovna obrada tla – oranje, koji je upravo potencijalno i namijenjen ljubiteljima oranja te članovima Udruga koje organiziraju natjecanja, a sve u svrhu širenja dodatnog znanja iz domene oranja kao jedne od važnijih tehnoloških operacija u poljoprivredi. Tečaj je pohodilo 20-ak kandidata, sve od reda članovi Udruge orača Virovitičko-podravske županije.

 

 

Pripremi za ispis