Održano 16. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Pripada u sastav općine Drenovci, a s ostalim naseljima županjske Posavine spada u područje Cvelferije koje se može ponositi velikom brojem poljoprivrednika.

Upravo zbog tih kvaliteta Račinovci su proglašeni Seoskom prijestolnicom Vukovarsko-srijemske županije za 2018., a s tim su dobili i organizaciju zahtjevne manifestacije natjecanja orača iz cijele županije. Natjecanje je održano 12. srpnja 2018. na parceli OPG-a Babić Zvonimir, koja je primjerno pripremljena za ovaj događaj.

Veliki broj posjetitelja i mještana Račinovaca i okolnih sela, sa zanimanjem su pratili vještine natjecatelja koji su se natjecali u dvije kategorije, i to u kategoriji plugova ravnjaka njih deset, a u kategoriji plugova premetnjaka je bilo devet natjecatelja.

Glavni pokrovitelji natjecanja bila je Vukovarsko-srijemska županija preko Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, a kao organizatori  istaknuli su se: općina Drenovci, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije i Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije. Dugogodišnji glavni sponzor je tvrtka „Lagro“ iz Vinkovaca, kao i Poljopskrba Međunarodna trgovina d.o.o. – Zagreb, Pioneer sjeme d.o.o. – Zagreb, Agroglas – Osijek, BC Institut – Rugvica, Agrotehnika – Hrvatska i nekoliko Općina. Ovim putem se zahvaljujem svima i nadam se da će se ova suradnja nastaviti i proširiti.

Prije početka natjecanja održana je kratka ceremonija otvaranja natjecanja orača, koju je otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, a nakon svečanog otvaranja krenula je kolona traktora i plugova prema svojim startnim brojevima. Znak za start dali su suci: Željko Kucjenić, Dario Đurđević i Gordan Sučić, koji su sve pomno nadzirali, bilježili i ocjenjivali. Voditelj natjecanja bio je Đuro Cerovčec, ujedno i predsjednik UNO-VSŽ. Suci su odlučili da pobjednici po kategorijama budu:

  • kategorija plugova ravnjaka          1. Ivan Jovanovac (Bošnjaci)

2. Luka Matajić (Drenovci)

3. Đuro Lešić (Bošnjaci)

  • kategorija plugova premetnjaka    1. Ivan Nikolozo (Županja)

2. Davor Zovkić (Županja)

3. Danijel Hrubenja (Rajevo Selo)

Prvaci iz obje kategorije stekli su pravo natjecanja na 16. Državnom natjecanju u oranju, koje će se održati 24.-26. kolovoza  2018. godine u Osijeku u sklopu 5. Farm showa 2018. na prostorima Sportske zračne luke Čepin.

Uz to, pobjednici su dobili: prijelazni pehar, plaketu, novčani bon, priznanje, diplomu i vrijedne nagrade sponzora. Drugoplasirani i trećeplasirani natjecatelji dobili su: plaketu, poklon bon, diplomu, priznanje kao i vrijedne nagrade sponzora. Nagrade su dobili i najmlađi i najstariji natjecatelj, a orač s najdužim stažom (Luka Matajić) dobio je posebnu nagradu.  Nagrade su uručili: pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije gospodin Željko Burazović, dipl. ing., pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, dipl. ing., kao i pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu u VSŽ Darko Juzbašić, dipl. ing.

Ovom prigodom posebno se zahvaljujem općini Drenovci, Račinovčanima, i svim vrijednim ljudima koji su nas lijepo ugostili i uvijek nam bili na usluzi. Zahvaljujem se i županiji Vukovarsko-srijemskoj bez čijih financijskih sredstava se ovo natjecanje ne bi moglo ni održati. Također se zahvaljujem i svim vjernim sponzorima i svim zaljubljenicima u oranje koji su pratili ovo natjecanje, a posebno natjecateljima-oračima koji su imali hrabrosti da se natječu i pokažu svoje znanje i vještine.

Đuro Cerovčec, dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis