Smokva Petrovača bijela zahvalna sorta

Kad pričamo o smokvi kao voćki ugodnog i slatkog okusa prvo što nam padne na pamet je bogastvo sorti i njihov raspon dozrijevanja od početka ljeta pa do jeseni.

Pored velikog sortimenta, za uspješan uzgoj smokve presudni su  klimatski  uvjeti koji ujedno određuju njen areal i uspješnost uzgoja.

Raspon smokve  varira od divljih, koje su važne za oprašivanje pa do pitomih jestivih smokava,koje se međusobno razlikuju po boji ploda.  Mogu biti zeleno-žuti, ljubičasti i purpurno crni, zatim specifični miris-lateks te različiti oblici ploda i lista što nju ujedno svrstavaju u specifičnu suptropsku voćnu vrstu.

Prema rodnosti i vremenu dozrijevanja smokve odnosno plodonošenju  dijelimo ih na;  dvorotke i jednorotke.

U dvorotke spadaju sorte: Petrovača bijela, Petrovača crna, Grčka crna i ostale.

Od jednorotki poznate sorte smokve su: Zamorčica, Tremenjača, Vodenjača, Crnica, Zelenka…

U višegodišnjem radu na smokvi u proizvodnim uvjetima plantažnog uzgoja u Ravnim kotarima jedna sorta pokazuje izuzetne proizvodne osobine i kvalitetna svojstva ploda.

Prema svome dozrijevanju i svojstvima Petrovače bijele određuje  se način namjene i  prerade ploda.

Tako prvi plodovi sorti Petrovača koji dozrijevaju od treće dekade lipnja, u pravilu su veći i teže 62g (srednja težina ploda) u odnosu na drugi rod koji  teži 38g (mala težina ploda) i kasno dozrijeva od polovine kolovoza do rujna kad je i puna zrioba.

Prvi plodovi sorte Petrovače isključivo se korite u svježem stanju i to kao konzumna voćka koja postiže visoku cijenu na tržištu.

Dok za razliku od dvorotki mnoge sorte jednorotki mogu se koristiti i u svježem stanju ili za sušenje, zatim  preradu u smokvenjake, đemove, slatko, rakiju, kolače i dr.

Upravo namjena smokve  određuje i ključnu odluku poljoprivrednika za  izbor sorte.

Uz izbor sorte kod podizanja nasada-smokvika, važnost se stavlja na  primjenu agrotehničkih mjera; od pripreme terena, sadnje, formiranja uzgojnog oblika,rezidbe, gnojidbe, navodnjavanja i zelene rezidbe.

Slika 1. Nasad smokve sorte Petrovača bijela, OPG-u Ive Kardum-Bulić i učinci rezidbe

Sve spomenuto može usmjeriti poljoprivrednika na specijalizaciju proizvodnje smokve  za tržište. Jedan od takvih primjera je i  OPG Ive Kardum i Marija  iz Bulića kraj Benkovca.

Njihova proizvodnja smokve koja se prostire na cca 2 ha s oko 670 stabala gdje se isključivo  uzgaja sorta Petrovača bijela. U početku uzgoja i podizanja nasada izbor je bio na različite sorte od Petrovače, Zamorčice, Petrovače crne uz neke od autohtonih sorata benkovačkog kraja.

Kako su stjecali vlastito iskustvo uz  stručnu  suradnju u svojim proizvodnim ekološkim uvjetima na kraju izbora ostali su  isključivo na sorti Petrovača bijela. Glavni fokus njihovog OPG-a bio je na proizvodnji suhe smokve sorte  Petrovače bijele i to drugog roda. Krupnoća drugog roda kao i veća rodnost  postigla se rezidbom u suho i zelenom rezidbom uz prikraćivanje mladica (ljetorasta). Dakle primarni cilj nije bio u uzgoju prvog konzumnog ploda.

Slika 2. Petrovača bijela-osušeni plod ,početak srpanja 2018.god.

Kako se iz godine u godinu rodnost povećavala oni su se odlučili na sušenje i prvog plod, što se pokazalo odličnim potezom.

Slika.3. Sušara na vrući zrak

Uz  specijaliziranu sušaru na vrući zrak poljoprivrednik Ive Kardum je podigao i drvenu konstrukciju od drvenih greda koje je obložio gustom  Al mrežom (omogućuje nesmetano strujanje zraka i zaštita od insekata, muha i osa) i krov pokriven UV najlonom radi zaštite od oborina.

Slika 4.OPG Ive i Marija Kardum, početak srpanja 2018.god

Korištenjem obnovljivih izvora energije kao što  je besplatna energija dobivena  od sunca uspješno se koristi u njihovoj sigurnoj sušari koja omogućuje dobivanje kvalitetnog osušenog plod koji nalazi svoje kupce i postiže  dobru cijenu na tržištu.

Slika 5. Nasad Petrovače bijele s plodovima u prvoj vegetacijskoj godini uzgoja 2018.god.

Slika 6. Nasad sorte Petrovače bijele u trećoj vegetacijskoj godini uzgoja nakon obavljene zelene rezidbe-lipanj

U zajedničkoj sinergiji višegodišnje stručne suradnje s OPG-om u proizvodnji kvalitetnog ploda smokve, pružaju se  široke mogućnosti za daljnje proširenje uzgoja smokve na području Zadarske županije.

                                                                                      Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik