Obavijest vinogradarima-Zlatna žutica vinove loze 15.06.2018.

Prema Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/18) proširuje se područje provođenja fitosanitarnih mjera u odnosu na prošlu godinu, s ciljem iskorjenjivanja i sprječavanja širenja zlatne žutice na teritoriju Republike Hrvatske.

Splitsko-dalmatinska županija za sada spada u nezaraženo područje tj. u dosadašnjim pregledanim vinogradima nije potvrđena prisutnost uzročnika fitoplazme (Candidatus Phytoplasma vitis), Međutim, utvrđena je prisutnost vektora američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) koji prenosi zarazu s oboljelih trsova na zdrave, na lokalitetima na otoku Visu, Imotskom i Vrgorcu.

Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, lisna plojka požuti kod bijelih, a pocrveni kod crvenih sorata vinove loze, dok dijelovi lista nekrotiziraju. Lišće je uslijed nagomilavanja šećera krto pa se kod stiskanja rukom drobi, za razliku od zdravog lista koji se gužva.

Zlatnu žuticu vinove loze širi američki cvrčak, kojeg je potrebno obavezno suzbijati u demarkiranim područjima (zaraženom i sigurnosnom području).

U nezaraženom području suzbijanje američkog cvrčka provodi se ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze dopuštenim insekticidima Actara 25 WG, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Reldan 22 EC i Asset, koji ujedno suzbijaju populaciju grožđanih moljaca

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje vinove loze najkasnije do sredine lipnja, drugo u prvoj polovici srpnja, a po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči.

Također, svi vinogradari su obvezni pratiti pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu zarazu zlatnom žuticom te su u slučaju sumnje na zarazu dužni o tome obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja.

U nezaraženom području u matičnim nasadima i rasadnicima obavezno treba postaviti žute ljepljive ploče početkom srpnja na srednju armaturnu žicu, dok se u ostalim vinogradima to preporučuje.

U vinogradu veličine do 10 ha postavljaju se tri žute ljepljive ploče koje se zamjenjuju svaka dva do tri tjedna do kraja rujna.

Više informacija o Zlatnoj žutici vinove loze možete pronaći u publikaciji HCPHS-a, i na web stranici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe www.savjetodavna.hr.

Pripravke primijeniti prema uputama proizvođača, popuniti evidenciju o SZB te ambalažni otpad propisno zbrinuti.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis