1. Međunarodna izložba bučinih ulja ALPE – ADRIA i 8. Izložba bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske

Ovogodišnji rekordan broj prijavljenih izlagača,  sa 136 uzoraka za ocjenjivanje, od čega 20 hladno prešanih i 116 nerafiniranih bučinih ulja govori o porastu interesa za  proizvodnju buča i bučinih ulja, te o podizanju svijesti proizvođača i potrošača za zdrave i domaće proizvode. Osim proizvođača iz županija sjeverozapadne Hrvatske na izložbi su sudjelovali i proizvođači iz  Slovenije, Austrije i Mađarske, te je tako dobila i međunarodni karakter. Iz Varaždinske županije bila su 33 uzorka, Međimurske 20, Krapinsko-zagorske 16, Zagrebačke 14, Grada Zagreba 5, a iz Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke po jedan uzorak. Slovenija je bila zastupljena s 37 uzoraka, Austrija sa 7, a Mađarska s 1 uzorkom.

Novosti na ovoj Izložbi su bile: pojačan ocjenjivački panel Bioinstituta iz Čakovca s troje eminentnih senzorskih analitičara za bučina ulja iz Slovenije, te analitičko određivanje netopljivih nečistoća koje neposredno utječu na bistroću ulja. I uz tako postrožene kriterije većina ulja je zadovoljila zakonski propisane zahtjeve. Pravilnikom je određen sistem bodovanja i dodijeljeno je 11 zlatnih, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja. Ulje s najvećim brojem bodova (33,73) proglašeno je šampionom Izložbe, a to je bilo nerafinirano bučino ulje Uljare „Agroprom“ obitelji Patrčević iz Varaždinske županije. Šampionu je Varaždinska županija dodijelila nagradu od 2000 eura.

Šampioni Izložbe (Foto: Dragica Tresk Penezić)

Na Izložbi se moglo degustirati i usporediti svih 136 uzoraka ulja. Komentari stručnjaka i posjetitelja nakon kušanja su bili da su svi izlagači pobjednici i da je razina kvalitete bučinih ulja na zavidnoj razini.

Ova manifestacija značajno doprinosi popularizaciji konzumacije bučinih ulja i poboljšanju njegove kvalitete.

Dragica Tresk Penezić, dipl.ing.agr.
viši stručni savjetnik

 

 

 

Pripremi za ispis