Studijska grupa iz Njemačke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dana 21.05.2018.  obišli su i 3 obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Dubrovačko-neretvanskoj  županiji  gdje su im domaćini bili djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Naš prvi posjet bio je na OPG-u Tonći Palinić sa sjedištem u mjestu Blace u općini Slivno. Gospodarstvo se dugi niz godina bavi proizvodnjom mandarina, maslina i maslinovog ulja te povrća na otvorenom. Prilikom posjeta obišli smo nasad mandarina sorte Chahara u kojem je netom završila cvatnja. Domaćica gospođa Željka Palinić je strpljivo odgovarala na brojna pitanja studenata i profesora o proizvodnji i prodaji mandarina te o problemima s kojima se susreće. Istaknula je ulogu Hrvatske poljoprivredno-šumarske  savjetodavne službe koja ih savjetuje i pruža podršku , a kao jedan od rezultata te suradnje je i ulazak u sustav ekološke proizvodnje maslina i maslinova ulja. Dobivanjem eko znaka dobiti će dodatnu vrijednost za svoj proizvod. Na gospodarstvu je napravljena degustacija domaćih proizvoda i prerađevina od mandarina, maslina i maslinovog ulja, aromatiziranog kruha i suhih smokava uz domaći pršut i sir i vino.

Nakon dva sata krenuli smo prema programu na jug  i uz put stali na vidikovcu odakle se pruža nezaboravan pogled na čitavu dolinu Neretve. Profesorima i studentima smo pojasnili kako su iz nekadašnje močvare melioracijom nastale plantaže agruma.

Put nas je dalje odveo na poluotok Pelješac gdje smo posjetili obiteljsku vinariju Miloš koja se bavi ekološkim vinogradarstvom i vinarstvom na za pelješke pojmove značajnim površinama. Ivan Miloš, jedan od sinova vlasnika proveo je studente kroz vinariju, upoznao prisutne sa povijesti vinarstva i vinogradarstva ovog područja, tehnologijom prerade grožđa te u konačnici ponudom izvrsnih vina sorte Plavac mali te maslinovog ulja kojeg posjeduju.

Nakon kušanja krenuli smo u Kunu Pelješku na OPG Antunović Miljenka gdje je organiziran obilazak farme magaraca gdje su studenti iskazali interes o ovoj proizvodnji postavljajući brojna pitanja. Gosti su upoznati sa tehnologijom proizvodnje sira i sušenja mesa na OPG-u. Gospodarstvo se bavi kombinacijom stočarstva i biljne proizvodnje gdje osnovu čine ovce, koze, magarci i krave te vinogradarstvom i vinarstvom. Svoju ponudu prezentiraju i nude u konobi, tj. vlastitom agroturizmu gdje smo nakon farme magaraca mogli uživati u domaćim specijalitetima iz radinosti ovog OPG-a.

Krajem dana uz kapljicu domaćeg vina i jela od autohtonih proizvoda pripremljenih na tradicionalan način bila je prigoda za još jednu razmjenu dojmova  i iskustava u odnosu savjetodavac – poljoprivrednik. Gosti iz Njemačke su iskazali interes za nastavkom ovakve suradnje s HPŠSS i u budućnosti jer su ovakve posjete neprocjenjivo iskustvo za buduće kolegice i kolege koji će se uglavnom  po završetku školovanja vratiti na svoja poljoprivredna gospodarstva te ugraditi stečena iskustva i dojmove u vlastitu životnu priču.

Frano Mihlinić stručni savjetnik
Ivana Tomac Talajić pročelnica Podružnice

Pripremi za ispis