Uspješno održan prvi tečaj prerade i dorade voća

Prvi u nizu tečajeva Prerade i dorade voća iz Programa ruralnog razvoja (PRR) Mjera 1. Operacija 1.1.2. „Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike i aktivnosti stjecanja vještina“ uspješno je održan u mjestu Gusakovec (Gornja Stubica) od 08. do 11. svibnja 2018. na poljoprivrednom gospodarstvu Darka Grdena u objektu Lojzekova hiža.

Četverodnevni program predavanja, pokaznih vježbi i senzorskih ocjenjivanja različitih proizvoda od voća provodili su djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe iz raznih dijelova Hrvatske, od Baranje preko Zagreba, Međimurja i Istre do Dubrovnika.

Savjetodavci, u ovom slučaju predavači, pokušali su što više svojih znanja i vještina prenijeti polaznicima, a također su i polaznici dijelili svoja iskustva i probleme s kojima se susreću u praksi. Nakon odslušanog tečaja polaznici su dobili potvrdu o završenom tečaju prerade i dorade voća, koji kao takav prilažu u evidenciju edukacije, koja je dio dobre prerađivačke prakse na načelima HACCP-a, koju su polaznici kroz tečaj dobro upoznali. Polaznici tečaja dobili su i priručnik za praćenje predavanja, koji će im kasnije poslužiti kao posjetnik i dobar izvor praktičnih savjeta.

Komentari i ocjene polaznika tog tečaja su jako pozitivni. Zaključak je da je to jedna od kvalitetnijih edukacija, koje su do sada prošli i da preporučuju tu edukaciju svima, koji se bave preradom voća i stavljanjem prerađevina na tržište. Prvi tečaj prerade i dorade voća je od same najave bio vrlo brzo popunjen, prisustvovalo je 22 polaznika te je, zbog velikog interesa, u pripremi i drugi takav tečaj.

Posebno zahvaljujemo voćaru gdinu. Tomislavu Vrabec iz Volodera na donaciji jabuka za izradu soka, zatim polaznicima, koji su doprinijeli izvedbi praktičnog dijela tečaja, a posebno zahvaljujemo obitelji Grden na ustupljenoj opremi za vježbe, prostoru za održavanje edukacije i vrlo toplom gostoprimstvu!

Sljedeći tečaj u planu Odjela ruralnog razvoja HPŠSS-a je tečaj Prerade mesa, koji će isto tako biti prvi takav tečaj kroz Mjeru 1. Operaciju 1.1.2. i o kojemu će biti više riječi u jednom od sljedećih brojeva Savjetnika. Nadamo se da je ovo samo početak duže tradicije održavanja takvih tečajeva prerade na poljoprivrednim gospodarstvima. S vremenom će se tečajevi razvijati i nadopunjavati novim znanstvenim, ali i praktičnim znanjima, što je i njihov osnovni cilj , kako bi prerađivači na poljoprivrednim gospodarstvima uvijek bili u tijeku s tehnologijom i tako ostali konkurentni na tržištu kvalitetom svojih proizvoda.

Dragica Tresk Penezić, dipl.ing.agr.
Ozren Hrsto, dipl.ing.preh.teh.