Na 22. danima travnjaka nagrađeni najbolji proizvođači mlijeka, najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka, najbolji kosci…

Na manifestaciji s tradicijom duljom od 2 desetljeća kroz događanja raspoređena tijekom tri dana prikazana je tradicija, radišnost i skromnost poljoprivrednika ovog kraja. Dani travnjaka su manifestacija na kojoj se prikazuju rezultati rada i nagrađuju najuspješniji poljoprivredni proizvođači Podravine i Prigorja. Ovogodišnje Dane travnjaka otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić koji je kazao kako činjenica da se ova manifestacija održava 22 godine mnogo govori o njezinom značaju i tradiciji.

22. po redu manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji – Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije započela je u petak, 4. svibnja, u večernjim satima, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Koprivnica gdje su održana stručna predavanja. Prezentirani su programi obrazovanja križevačke Srednje gospodarske škole, a zatim stručni studiji na Visokom gospodarskom učilištu, Križevci. Predstavnik Razvojne agencije Podravine i Prigorja održao je predavanje na temu „Kratki opskrbni lanci“, a predstavnica Hrvatske poljoprivredne agencije temu „Način utvrđivanja gravidnosti krava iz mlijeka“. Andrea Laklija iz Uprave za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, predstavila je aktualne mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a Tatjana Međimurec iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe informirala je okupljene o temi „Mjera 10 – poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene“. 

U sklopu svečanog otvorenja manifestacije 22. dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županije. Priznanja i nagrade sponzora nagrađenima su uručili župan Darko Koren i pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić. Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Ivica Ivančan iz Novačke koji proizvodi 523 954 kg mlijeka, drugi je Antonio Panić iz Koprivnice koji proizvodi 518 125 kg mlijeka, a treći Damir Markešić iz Hudovljana s proizvodnjom od 511 673 kg mlijeka. U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka, prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca koji proizvodi 77 996 kilograma mlijeka, drugi je Željko Žeger iz Cirkvene s proizvodnjom 54 468 kilograma mlijeka, a treći Dubravko Vajdić iz Križevaca s proizvodnjom 42 301 kilograma kozjeg mlijeka. 

Tihomir Horvat iz Kozarevca  (općina Kloštar Podravski) ove je godine proglašen najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se proizvodnjom kravljeg mlijeka. Posjeduje 25 krava, 20 junica te 16 junadi i teladi različite kategorije iz vlastitog uzgoja. Obitelj obrađuje 30 ha vlastite i 20 ha zemlje u zakupu, a u plodoredu je zastupljen kukuruz, talijanski ljulj, ječam, pšenica, uljana repica i soja. Lani je na 25. jesenskom međunarodnom sajmu u Bjelovaru na izložbi junica, u kategoriji starijih steonih junica simentalske pasmine osvojio prvo mjesto. Tihomirov OPG prati trendove u poljoprivredi: gospodarstvo je izgradilo novu staju sa slobodnim načinom držanja stoke, a ove je godine na dva muška teleta provedeno genomsko testiranje.

Zahvaljujući  poljoprivrednicima poput ovih, njihovom trudu i maru, ali i poljoprivrednim stručnim službama i razvijenom poljoprivrednom školstvu, prema broju isporučitelja kravljeg mlijeka tijekom prošle godine, naša je Županija na vodećem, prvom mjestu, sa ukupno 1596 isporučitelja, što je čak 22,7% od ukupnog broja isporučitelja kravljeg mlijeka u Republici Hrvatskoj. Prema količini isporučenog mlijeka u mljekare u 2017. godini (nisu obuhvaćene količine mlijeka koje se prodaju na kućnom pragu u prerađenom ili neprerađenom obliku te količine mlijeka koje gospodarstvo koristi za osobnu potrošnju) Koprivničko-križevačka županija zauzima treće mjesto, s udjelom 12,5% od ukupno  isporučenog mlijeka u mljekare u Republici Hrvatskoj.  Koprivničko-križevačka županija na prvom je mjestu i po ukupnom broju poljoprivrednih gospodarstava koja se bave govedarstvom, što predstavlja 12,6% od ukupnog broja gospodarstava koji se bave govedarstvom u RH. Po broju goveda Koprivničko-križevačka županija zauzima visoko treće mjesto u Republici Hrvatskoj sa udjelom 14,6% od  ukupnog broja goveda u RH. Na oraničnim površinama ovih se dana kosi drugi otkos trava, a uskoro će se kositi i prvi otkos lucerne.

Tijekom oba dana na izlagačkom prostoru na koprivničkom sajmištu moglo se vidjeti bogatstvo domaće gastronomske i enološke ponude, ali i tradicijski obrti, proizvodi iz kućne radinosti, kulturna baština ovog kraja. Na vanjskom prostoru izložena je poljoprivredna mehanizacija i oprema i predstavljene su tvrtke – distributeri sjemena. Obrazovne i potporne institucije predstavile svoje programe namijenjene poljoprivrednicima kroz edukativne materijale i tiskovine.

Očuvanje starih običaja, jedan je od ciljeva ove manifestacije. U subotu su očuvanju tradicije pridonijele članice Udruge žena „Hrvatsko srce“ iz Peteranca kroz pripremu jela od tijesta, a u nedjelju su članovi Udruge Zagoraca Podravine prikazali kako je nekad izgledao rad na polju, odnosno rastepanje, okretanje i sušenje sijena, ali iz kako su se izrađivale bačve.

Svake godine najviše interesa publike tijekom nedjelje izaziva natjecanje u ručnoj košnji i  Bambino kup. Spretni kosci pokazali su brzinu i preciznost prilikom košnje, ove godine bujne zelene mase, a natjecalo se 17 natjecatelja u muškoj i četiri natjecateljice u ženskoj kategoriji.

Na 11. po redu Bambino kupu predstavilo se 17 mladih uzgajivača stoke sa svojom teladi. 

Najmlađi posjetitelji obradovali su se izložbi malih životinja.

U sklopu manifestacije 22. dani travnjaka Koprivničko-križevačke, 5. i 6. svibnja održao se i turnir u preponskom jahanju, 2. kolo Croatia Cupa. Organizator je Konjički klub Koprivnica, a turnir je financijski podržala i Koprivničko-križevačka županija.

mr. sc. Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, načelnica Odjela za ratarstvo
član Organizacijskog odbora „Dani travnjaka 2018.“