Održana 12. Pušćanska salamijada i špekijada

U Pušći je 27. travnja 2018. održana 12. Pušćanska salamijada i špekijada pod pokroviteljstvom i u organizaciji općine Pušća, a u suorganizaciji Udruge proizvođača autohtonih salama „Pušćanska salama“, Veterinarske stanice Zaprešić i HPŠSS.

Stručna ocjenjivačka komisija  ove godine probala je i ocijenila  ukupno  57 uzoraka salama i špekova.

U kategoriji  proizvođača  hobista  ove godine je prijavljeno  32  uzoraka salama i  25 uzoraka špeka.

Najsjanije priznanje – šampionsku plaketu  Zlatna pušnica 2018.  u kategoriji domaće salame osvojio  je Stjepan Horvat iz Dubrave Pušćanske s prosjekom   od 98,00 bodova.  Najviše bodova u kategoriji domaćeg špeka, 96,80 a time i šampionsku plaketu, osvojio je  Zvonko Lepesić iz Bobovca Rozganskog.

Salama je proizvod načinjen od probranih, kvalitetnih dijelova svinjskog mesa, uz mogućnost dodavanja manjih količina divljači, goveđeg ili konjskog mesa.  Preporučeni udio masnog  tkiva je  10-15 %. Od dodataka dozvoljeni su  sol, papar i manje količine češnjaka.

Istovremeno je u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja „Trilikum“ održana i 17. Vinologija  zaprešićkog kraja. Ocjenjivanje vina održano je u Hruševcu Kupljenskom, a prijavljeno je 38 uzorka.

Najbolje ocijenjeno vino – šampion 2018. godine je muškat žuti OPG-a Kelemen iz Hruševca Kupljenskog.

Uz besplatnu degustaciju i zabavni program, u kvalitetu salama i vina mogli su se osvjedočiti i svi prisutni gosti.

                                                                                                                                                              Manuel Čičko, stručni savjetnik