Održano 16. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba. Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija i domaćin natjecanja u oranju, grad Đurđevac.

Natjecanje je otvorio Koprivničko-križevački župan, Darko Koren i ovom prigodom istaknuo kako je ponosan na uspjehe koje postižu županijski orači, kako na državnoj, tako i na svjetskoj razini. Natjecateljima su poželjeli uspjeh saborski zastupnik te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca, Željko Lacković, i gradonačelnik Đurđevca, Hrvoje Janči. Predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni zahvalio je na podršci Koprivničko-križevačkoj županiji.

Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe bio je voditelj natjecanja, koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije. On je brinuo da na natjecateljskoj parceli sve bude u najboljem redu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja.

Ove godine se u vještini oranja natjecalo 12 ekipa: 8 u kategoriji ravnjaka i 4 u kategoriji premetnjaka. Sudci koji su ocjenjivali vještinu oranja na ovom natjecanju bili su iz nama susjednih Županija: Međimurske, Varaždinske, i Virovitičko-podravske (Suzana Pajić, Petra Pozder, Valerija Pokos, Ana Marija Čajkulić, Ivan Ključec i Željko Ferenc). Mjerači dubine bili su Katarina Šoštarec, Nikola Čižmak, Emanuel Benjak i Luka Varović. Ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi te dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo dolje navedene rezultate. Najuspješniji orači u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica)
  2. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik),
  3. Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci),
  4. Josip Lukačić iz Ivanec Križevački (grad Križevci).

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik),
  2. Marijan Stanešić iz Đurđevca,
  3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (grad Križevci).

U kategoriji natjecanja plugom ravnjakom sudjelovali su još Kristijan Sučić, Petar Stanešić, Danijel Stanešić, Alen Golubić i Jan Pandur. Ovo je natjecanje bilo spoj mladosti i iskustva. Najmlađem natjecatelju tek je 13 godina, a najstarijem 60 godina.

Na natjecateljskoj parceli bili su izloženi „olt-timeri“, ali i nova poljoprivredna mehanizacija.

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su sudjelovali pri organizaciji ove manifestacije: Županiji Koprivničko-križevačkoj, Gradu Đurđevcu, svim sponzorima, svima koji su sudjelovali u pripremi parcele, izlagačima poljoprivredne mehanizacije, predstavnicima medija na doprinosu organizaciji ovog natjecanja.

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Josip Martinović predstavljat će našu Županiju na 16. državnom natjecanju u oranju koje će se održati koncem kolovoza u Osijeku, u sklopu 5. Farm showa.

mr. sc. Tatjana Međimurec,
član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije