Obavijest voćarima 17.04.2018.

Proizvođače višanja, trešanja i šljiva  upozoravamo da je potrebno izvršiti tretiranje protiv monilije (Monilia laxa) u voćnjacima koji se nalaze u fenofazi cvatnje ili precvjetavanja nakon današnjih oborina.

Protiv monilije upotrijebiti jedan od pripravaka:

U nasadima višnjama: Signum, Chorus 75 WG, Luna expirience, Topsin M 500.

U nasadima trešnja: Indar 5 EW, Nativo WG ili Luna expirience.

U nasadima šljiva: Teldor SC 500, Signum,Nativo, Indar 5 EW, Topsin M 500.

Proizvođačima bresaka, nektarina i marelica preporučamo protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) primijeniti jedan od organskih fungicida: Captan WP 50, Kastor, Delan 700 WDG.

Proizvođačima nektarina i šljiva koji su prošle godine imali štete od tripsa po plodu, preporučujemo izvršiti tretiranje protiv tripsa (Teaniothrips meridionalis i Thrips major). Ličinke tripsa oštećuju plodnicu i tek zametnuti plod. Na epidermi ploda nastaju nekroze nepravilnih oblika što smanjuju tržišnu vrijednost ploda. Primijenite jedan od pripravaka: Vertimec 018 EC (na nektarinama), a Rogor 40, Calinogor, Chromogor, Perfektion u nasadim šljiva čiji pripravci su registrirani i protiv šljivine osice (Homplocampa minuta) kad 2/3 latica cvijeta otpadne.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim, korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke primijenite prema uputi proizvođača i pravilno zbrinite ambalažu. 

Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr.
E-mail: Djurdjica.Ksenek@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis