Obavijest proizvođačima povrća i cvijeća u plastenicima ! 30.03.2018.

Dolaskom toplijeg vremena pred nama je i sadnja mladih biljčica-presadnica povrća i cvijeća  u zaštićene prostore i nešto kasnije na otvorenom. U tijeku je sadnja rajčice i paprike a uskoro i krastavaca. Primjerice, odlike dobre presadnice rajčice  su da ima 7 razvijenih listova i već vidljivi sjemeni zametak. Općenito, što  vrijedi i za ostale presadnice povrća i cvijeća, da nisu  zaražene  bolestima i štetnicima, da  imaju dobro razvijen korijenov sustav i da na listovima nema oštećenja u vidu smeđenja-nekroza i žućenja-kloroza.

Stoga upućujemo proizvođače na redovite zdravstvene preglede presadnica u zaštićenom uzgoju jer dolaskom toplijih dana sa povišenom vlagom zraka nastupit će i povoljni uvjeti za pojavu štetočinja. Od kukaca tu se pojavljuju prezimljujuće populacije lisnih uši, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Uputno je praćenje populacije navedenih štetnika žutim i plavim ljepljivim pločama koje se vješaju iznad presadnica kako bi sa njihovom pojavom pravodobno krenuli u suzbijanje.

Preporučamo jedan od sljedećih insekticida koji imaju dozvolu u povrću : Mospilan 20 SP, Actara 25 WG, Decis 2,5 EC, Dali i cvijeću Calypso SC 480, Confidor SL 200, Direkt.

Od uzročnika bolesti važno je spomenuti plamenjaču, pjegavosti lista ,gangrenu korijenovog vrata, pepelnicu, sivu plijesan i baršunastu plijesan.

Preporučamo jedan od sljedećih fungicida koji imaju dozvolu u povrću i cvijeću: Ridomil Gold MZ Pepite  za suzbijanje plamenjače i pjegavosti, (rajčice, krastavci i ukrasno bilje) ,Ortiva za suzbijanje plamenjače, pepelnice i baršunaste plijesni (rajčica,krastavci, paprika nakon 3. tjedna od sadnje) , Pyrus 400 SC za suzbijanje sive plijesni, ( rajčice, krastavca, cvijeća). Proplant za suzbijanje gangrene korijenovog vrata paprika, plamenjače krastavaca i   truleži korijena i korijenovog vrata kod cvijeća.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

                                                                                                                                Silvija Grbić Atelj ,dipl.ing.agr. 
e– mail: SilvijaGrbicAtelj@savjetodavna.hr