Vođene degustacije sira na 3. Festivalu maslina

Kako bi se šira javnost upoznala s ovim našim blagom, jedan od smjerova kojim je krenula Radna grupa za sirarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe je i prikaz tih sireva kroz vođene degustacije sira.

Upravo 3. Festival maslina u Zagrebu je prilika da napravimo prvi korak prema cilju, a to je uvoditi kulturu konzumiranja domaćih sireva proizvedenih na farmama i u mini siranama naših OPG-a.

Najavu i cijeli program Festivala možete vidjeti ovdje.

23. – 24. veljače 2018. Zagreb, Kongresna dvorana Zagrebačkog Velesajma, Avenija Dubrovnik

Petak

23. veljače 2018.

 15:00

 Otvorenje paviljona za izlagače i posjetitelje

 17:00-18:00

 Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“

 

Subota

24. veljače 2018.

 09:30

 Otvorenje paviljona za izlagače

 11:00-12:00

 Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“

 15:30-16:30

 Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“

 

Na vođenoj degustaciji sira putem prezentacija predstavit ćemo na velikom platnu  4 vrste domaćih sireva, proizvedenih na našim OPG-ima. O svakom siru će se reći njegove osnovne karakteristike.

1. Škripavac
2. Polutvrdi sir
3. Tvrdi sir
4. Kuhani sir (dimljeni, s ljutom paprikom, s mješavinom zelenih začina)

Na sirarskim platama (po pravilima sirarskog somelierstva) posložit ćemo te sireve, a kuhani sir ćemo poslužiti u tri oblika: dimljeni, s ljutom paprikom i sa zelenim začinima.

Sudionici će kušati svaki sir, a između različitih sireva poslužit će im se neutralizatori okusa.

Posjetitelji će kušati ukupno 6 različitih sireva.

Vođene  degustacije sireva provodit će sirarski tim Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe: Višnja Krapljan, Predrag Janeš, Anđelka Pejaković, Emilija Cimerman, Ivanka Bervida i Darija Marković.

Tehničke napomene:
U jednoj vođenoj degustaciji može sudjelovati najviše 40 osoba.
Na glavnom registracijskom pultu zainteresirani će se moći predbilježiti za sudjelovanje u degustaciji.

Također se možete predbilježiti za termin naveden gore u programu putem e-maila: visnja.krapljan@savjetodavna.hr


Slika 1. Degustacija sira, posipanog lavandom i prelivenog maslinovim uljem

Dobro nam došli!

 

Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica,
Podružnica Sisačko-moslavačke županije