21. Degustacija vina Sjeverne Dalmacije „VINKOVO 2018“ Stankovci

Sav uloženi minuli rad, mar i žar djelatnika same općine zrcali se u organizaciji pri prikupljanju brojnih uzoraka vina po cijeloj regiji Sjeverne Dalmacije. Neizostavan je bio i angažman te stručna pomoć od strane Savjetodavne službe od samog početka održavanja Vinkova.

Prisutnost struke kao i profesionalan pristup radu mjerodavne stručne komisije pri senzornoj ocjeni kvalitete vina svih ovih godina obilježje su Vinkova u Stankovcima. Blagoslov ravnokotarskih vinograda uz prikaz početka rezidbe vinograda nezamisliv su dio ove manifestacije.

Ujedno se valja prisjetiti i sveg vremena koje je obilježilo povoljne vegetacijske vinogradarske godine kao i one manje povoljne, ali bez razlike njihova utjecaja na Vinkovo.

Kad je riječ o prošlogodišnjoj vinogradarskoj godini potvrđuje se ona narodna izreka da od vinograda do vina uvijek vodi dalek put (rezidba, razvoj vinove loze, rodnost, dozrijevanje grožđa, berba i prerada). Prošla vegetacijska godina nije nimalo bila naklonjena našim vinogradarima jer je na početku vegetacije uz porast mladica stigao kasni proljetni mraz (22. travnja 2017.) te nanio velike štete vinogradarima diljem Zadarske županije. Nakon oporavka tj. retrovegetacije vinove loze, uz provedbu svih agrotehničkih zahvata u vinogradu od obrade, ishrane, ampelotehničkih zahvata (plijevljenja, pinciranja, vršikanja), došla nam je višemjesečna suša koja je utjecala na prinos grožđa i berbu.

Također teškoj vegetacijskoj godini moramo dodati i dvije katastrofalne pojave, požare i poplave koje su nekim vinogradarima nanijeli ozbiljne štete (erozija tla i uništeni nasadi). Unatoč svim tim klimatskim nedaćama, uz evidentno manji urod, ipak su naši vinogradari i vinari uspjeli preraditi i proizvesti dobra vina što potvrđuje i ovogodišnji velik broj prispjelih uzoraka. Ukupno je prikupljeno 125 uzoraka, od čega je bijelih vina u postupku proizvodnje 57 uzoraka, a crnih vina u postupku proizvodnje 68 uzoraka.

Već održane vinske manifestacije, Sabatina u Primoštenu (studeni, 2017.) i Degustacija mladih vina u Nadinu (prosinac, 2017.) bili su potvrda i dobri pokazatelji uspješnosti naših vinara unatoč teškim okolnostima vinogradarske godine. Stoga je stručnu komisiju za senzorno ocjenjivanje vina čekao veliki posao na ovogodišnjoj ocjeni kvalitete vina. Slijedom toga proglašeni Šampioni ovogodišnjeg 21. Vinkova u Stankovcima su:

1. OPG Toni Čolak iz Krneze u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje za svoju Maraštinu berbe 2017. godine (ukupno = 86 bodova)

2. Stanko Čačić iz Stankovaca u kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje za kupažu sorta: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon berbe 2017. godine (ukupno = 86,33 bodova).


Šampioni 21. Degustacije vina Sjeverne Dalmacije VINKOVO 2018. Stankovci

U ime ocjenjivačke komisije i Savjetodavne službe Zadarske županije srdačne čestitke svima koji su sudjelovali i dostavili svoje uzorke vina na ovogodišnje Vinkovo u Stankovcima, a nagrađenim vinarima uz čestitku ide i želja za što boljim i prepoznatljivim vinima koja će naći i svoj put na tržištu.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis