Za preradu drva 52 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ugovore, vrijedne 52 milijuna kuna, u okviru mjere 8. Programa ruralnog razvoja, potpisala je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić a potpisivanju je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Zahtjevi za potporu na ovom natječaju podnosili su se od 15. srpnja do 15. studenoga 2016. godine, a potpora po projektu iznosi 50 % ukupnih prihvatljivih troškova.

Odobrena sredstva, koja odlaze u 14 županija, namijenjena su kupnji strojeva, alata, uređaja i opreme za predindustrijsku preradu drva, te manji dio za rekonstrukciju i izgradnju objekata.

Korisnici mjere 8 su obrti, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnosti prerade drva, a mjerom se želi potaknuti razvoj šumarskog sektora, te i na taj način doprinijeti razvoju ruralnih područja i stvaranju novih radnih mjesta.

Svako novo radno mjesto u ruralnom području ima neprocjenjivu vrijednost i ne može se izraziti u novcu. Prerada drva jedna je od najvažnijih nepoljoprivrednih djelatnosti i aktivatora ruralnih prostora. Svi vi koji ste danas došli potpisati ugovore čekali ste više od godinu dana od zatvaranja natječaja jer je taj natječaj proveden po starim procedurama. U godinu dana se može svašta promijeniti, a investicije i ulaganja ne smiju toliko čekati. Zbog toga smo uveli velike proceduralne promjene i maksimalno skratili rokove obrade natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Prvi natječaji po tim pravilima već su obrađeni i zadovoljan sam brzinom i rezultatima. Pratite natječaje i dalje, razvijajte ideje, prijavljujte se… stvarajte.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Pripremi za ispis