Uspješno održana prva EKO Arena

Eko Arena je okupila šezdesetak proizvođača iz cijele Hrvatske, koji su osim izlaganja i predstavljanja svojih proizvoda sudjelovali i u okruglom stolu na temu „Izazovi i perspektive u ekološkoj poljoprivredi“. Osim okruglog stola, prvi dan EKO Arene održano je i nekoliko predavanja za prisutne ekološke proizvođače: Iskustva Savjetodavne službe u radu s ekološkim poljoprivrednim proizvođačima, Perspektiva biodinamičke poljoprivredne proizvodnje u RH, Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda…

– Savjetodavna služba je institucija koja svakodnevno radi na terenu s poljoprivrednim proizvođačima i najbolje poznaje izazove s kojima se proizvođači susreću. Poznajemo situaciju u ekološkoj poljoprivredi, gdje imamo uzlazne trendove u povećanju površina i povećanju potražnje, prije svega uzrokovano razvojem turizma u Hrvatskoj. Ekološki proizvodi stoga dobivaju prednost i sve su traženiji. Ako uzmemo u obzir da je ovdje u Bedekovčini poljoprivredna škola, ideja “EKO Arene” bila je povezati znanje i edukaciju mladih ljudi, mladih poljoprivrednika i na neki način otvoriti diskusiju o svim izazovima i perspektivama ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Imamo 60-ak izlagača iz cijele Hrvatske, većinom iz kontinentalnog dijela, ali su tu i izlagači iz Dalmacije, s maslinovim uljem i drugim dalmatinskim proizvodima, tako da vjerujem da će svi posjetitelji naći ponešto za sebe. Izložba je danas i sutra otvorena za sve posjetitelje, koji mogu izabrati poljoprivredne proizvode za sebe, stoga pozivamo ljude da se odazovu i tijekom sutrašnjeg dana. Poslijepodne imamo zabavni program, a mogu i degustirati proizvode, kupiti ih i na taj način pomoći razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj – rekao je Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe prilikom otvorenja manifestacije.

Podršku projektu pruža i Ministarstvo poljoprivrede, a državni tajnik Tugomir Majdak je istaknuo da je EKO Arena hvalevrijedan projekt za koji se nada da će biti i tradicionalan u Krapinsko–zagorskoj županiji. 
 Čestitam Savjetodavnoj službi i svima koji su pomogli na organizaciji ovog skupa, kako bi ekološki poljoprivredni proizvođači u Republici Hrvatskoj bili dodatno promovirani i kako bi njihovi proizvodi bili što zastupljeniji na policama hrvatskih trgovina. Uskoro izlazi i novi zakon o poljoprivrednim zemljištima i novi zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koji će dodatno omogućiti OPG-ovima razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede u budućoj strategiji koju priprema, poseban će naglasak staviti na razvoj ekološke proizvodnje. Trenutno u Republici Hrvatskoj ekološka proizvodnja obuhvaća 6,07 posto u odnosu na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, a cilj nam je ovaj postotak povisiti u budućem razdoblju. Na razini Europske unije, postotak ekološke proizvodnje je 6,22 posto – rekao je Majdak.

Pripremi za ispis