Zajedno smo jači

Najvažnije od svega su znanje i vještina, za čije stjecanje su uvijek na raspolaganju iskusni djelatnici Savjetodavne službe svojim savjetom, preporukom, informacijom, pa i izravnom pomoći u radu.

Da bi savjet ili preporuka bili što točniji i korektniji, unutar Savjetodavne službe rade se mnogi pokusi, prikazi, prezentacije, radionice na otvorenom, dani polja i mnoge druge aktivnosti iz kojih se može „iz prve ruke“ saznati mnogo toga što se može iskoristiti za brži napredak i veću učinkovitost poljoprivrednih gospodarstava.

Već duži niz godina Savjetodavna služba organizira i provodi paralelne pokuse hibrida kukuruza koji se nalaze na tržištu u Republici Hrvatskoj, a nalaze se u široj uporabi. Jedna od lokacija je Vukovarsko-srijemska županija, točnije mjesto Nijemci na gospodarstvu gospodina Marka Šibalića. Njegovo gospodarstvo se bavi isključivo ratarskom proizvodnjom i to na površini od 76 ha. Na tim površinama siju: pivarski ječam, pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i soju. Postižu vrlo dobre rezultate koji su plod njihovog neprekidnog praćenja svih najnovijih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji, kako tehničkih i tehnoloških dostignuća, tako i svih ostalih noviteta. Treba naglasiti i činjenicu da su redovni gosti na svim predavanjima i edukacijama i da se pridržavaju savjeta svih stručnih službi koje su im na raspolaganju. Njima svaka pohvala i veliko hvala.

Sjetva pokusa obavljena je 11. travnja 2017. godine, a posijano je 38 hibrida kukuruza FAO grupe 300, 400 i 500 različitih sjemenarskih kuća. Parcela je površine 4,5 ha. (za koju je „Petrokemija“ napravila analizu tla), a svaki hibrid je imao 616 m2 površine pri berbi. Sijano je četverorednom sijaćicom „Kverneland“ Accord – Optima, na razmak u redu od: 18,7cm, 20,4cm i 21,3cm sukladno vegetacjskoj skupini hibrida. Pokus je tijekom vegetacije brižno njegovan (zaštita – „Bayer“, prihrana – „Petrokemija“-ASN, kultivacija), a berba je obavljena 3. listopada 2017. pomoću dva kombajna. Nazočni su bili predstavnici svih zastupljenih proizvođača i distributera sjemena kukuruza, od kojih su se neki aktivno uključili u žetvu mjerenjem vlage, vaganjem i uzimanjem uzoraka kukuruza radi određivanje vlage pri berbi prikolice, i na tome im veliko hvala.

Rezultati su bili odmah vidljivi na velikoj ploči kako bi svi zainteresirani mogli što lakše pratiti tijek berbe, uspoređivati rezultate i donositi zaključke. Želim naglasiti da su svi djelatnici Savjetodavne službe Podružnice Vukovarsko-srijemske županije bili uključeni u organizaciju i berbu ovog pokusa, bilo brojanjem sklopova, obradom podataka, ispisivanjem rezultata, tako i širenjem znanja i uspostavljanjem novih kontakata, što je odrađeno vrlo profesionalno i stručno.

Sve to dokazuje da je ostvaren cilj i zadaća pokusa, a to je i dokaz da su ovaj pokus sjemenarske kuće shvatile kao svoj, jer od njega svi imamo koristi, kako poljoprivrednici za odabir hibrida za  sjetvu na svom gospodarstvu, tako i proizvođači/oplemenjivači/distributeri sjemena kukuruza, ali i mi savjetodavci koji provođenjem ovakvih pokusa dolazimo do rezultata koje koristimo u daljnjem radu.

Obzirom da je ova godina bila specifična po mnogo čemu, a posebno po ekstremno visokim temperaturama u fazi cvatnje kukuruza i suši (župan Vukovarsko-srijemske županije proglasio je elementarnu nepogodu  4. rujna 2017.) rezultati su šaroliki.

Još jednom svima hvala, prvenstveno obitelji Šibalić, a zatim i svim kolegama iz sjemenarskih kuća, jer bez njih ne bi bilo ni ovog pokusa, a svi bi bili uskraćeni za veliki broj informacija i podataka. U nadi da se vidimo i do godine u što većem broju, srdačan pozdrav.

 Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.

Rezultati – prinos – kukuruz – Nijemci – 2017.xlsx