Gljivarski tjedan u Karlovcu

Sve je krenulo pred više od trideset godina na inicijativu skupine građana, zaljubljenika u prirodu i gljive, tako da ove godine društvo obilježava 30 godina od registracije.

Ovogodišnji, 32. po redu, gljivarski tjedan započeo je u gradskoj knjižnici ‹‹Ivan Goran Kovačić››  izložbom knjiga i poštanskih maraka sa temom ‹‹Gljive››.  U sklopu manifestacije, posjetitelji su mogli uživati u  izložbi gljiva u gradskom kazalištu Zorin Dom, gdje  je bilo izloženo preko 260 vrsta gljiva, a u knjižnici za mlade održano je predavanje o jelima od gljiva.

Okosnica svega bio je izlet na Petrovu goru, gdje se u lovačkom domu Muljava  okupilo oko petstotinjak zaljubljenika u gljive iz preko 20 gljivarskih društava Hrvatske pa i susjedne nam BIH.

U gljivarskom društvu ističu kako cilj ovog okupljanja nije bio branje gljiva već druženje članova i edukacija građana o vrstama gljiva. Hobisti su imali priliku razgovarati sa iskusnim gljivarima i zatražiti pomoć u determinaciji gljiva.

I dok se većina gljivara družila uz ručak,  nekolicina njih je pristupila zahtjevnom polaganju ispita za determinatora gljiva, gdje se za prolazak ispita od 100 izloženih gljiva mora prepoznati njih 95.

Gljivarski tjedan završen je izletom za građanstvo poučnom stazom Kozjača.

Davor Bedeniković dipl.ing. šum.

Pripremi za ispis