Uzgoj orhideja

U prirodnom staništu orhideje rastu u sjeni lišća u krošnjama ili na tlu u korijenju stabala. Orhideje se mogu prilagoditi našim životnim uvjetima (ovisno o vrsti) međutim prilikom njihovog smještanja ipak morate paziti, kako bi pružili odgovarajuću njegu vašim biljkama.

U našim domovima najčešće se mogu naći vrste iz roda Phalaenopsis. Njihovi cvjetovi su lijepi, raskošni i dugo traju i što je najvažnije cvjetaju svakih nekoliko mjeseci. Orhideje iz ovog roda najbolje bi bilo smjestiti na istočni prozor. Ljeti bi taj prozor, tokom popodnevnih sati, trebalo zakloniti zastorima ili sličnim materijalima. Vrste iz roda Phalaenopsis zahtijevaju visoku vlagu (60-70%) i ne pretjerano puno svijetla, pa ih možete držati i na južnom prozoru. Izbjegavajte izlaganje direktnim sunčevim zrakama, jer će vaša orhideja dobiti opekotine po listovima i to će uzrokovati daljnje propadanje, a ako je držite na tamnom mjestu njezini listovi će postati tamni i rijetko će cvasti.

Presaditi se može nakon 1-3 godine u posebni supstrat, i uvijek se presađuje nakon cvatnje, nikako prije ili za vrijeme cvatnje. Kod presađivanja pazite da ne oštetite korijen, a sve trule dijelove odstranite.

Najbolji način zalijevanja koji odgovara orhidejama je potapanje, na taj način se kora koja se nalazi u supstratu napuni vodom i polako otpušta vlagu, što odgovara korijenju orhideje. Slijedeće potapanje preporuča se tek kada supstrat postane potpuno suh. Kad temperatura padne ispod 18 °C treba smanjiti zalijevanje kako korijen ne bi počeo trunuti. Poželjno bi bilo redovito prskati listove i zračno korijenje.

Nakon cvatnje, odrežite orhideju na trećem zglobu cvjetne stapke. Na taj način potičete razvoj nove cvjetne stapke, a u nekim slučajevima može izrasti i novi mladi izdanak orhideje. Prihranjivati možete s umjetnim tekućim gnojivom, na način da razrijedite gnojivo na jednu četvrtinu i dodate u vodu gdje potapate orhideju, i tako tri ili četiri zalijevanja.

 Marina Hadrović, mag. ing. agr.,
Podružnica Savjetodavne službe Zagrebačke županije, Sv. Ivan Zelina

Pripremi za ispis