Obavijest vinogradarima! 25.07.2017.

Upozoravamo vinogradare da se na opažačkim lokalitetima bilježi  ulov octene mušice ploda (Drosophile suzukii)    od dvije do tri  odrasle jedinke po lovci.

Octena mušica ploda je polifagni štetnik  novijeg datuma koji je u prošloj godini uzrokovao značajniju ekonomsku štetu upravo na grožđu.  Svojom aktivnošću zajedno s vinskom mušicom na bobicama otvara put za različite bakterije, kvasce, gljivice uzrokujući neupotrebljivost, kiselost i trulež grožđa.

Dosadašnjim zapažanjem  najosjetljivija je sorta Crljenak kaštelanski, međutim ne isključuje se mogućnost napada i na druge sorte.

U Republici Hrvatskoj za sada ne postoje registrirana sredstva za suzbijanje ovog štetnika te se za smanjenje populacije koriste lovke s hranidbenim atraktantom.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojima se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine koje se vješaju u vinograd.

Vinogradari koji su izvršili tretiranje vinograda protiv druge generacije grožđanih moljaca ujedno su smanjili početnu populaciju octene mušice ploda, jer pripravci imaju djelovanje i na ovog štetnika. Obzirom da se radi o štetniku koji se brzo obnavlja i ima više generacija svakako preporučamo daljnje korištenje lovki na što širem području i uključivanjem većeg broja poljoprivrednika.

  • Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA

Silvija Marušić dipl.inž.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis