Korištenje i održavanje opreme za strižu ovaca

Pojedini poslovi kao što je striža ovaca rade se jedanput godišnje (iznimno samo mali broj ovčara šiša ovce dvaput godišnje). Većina ovaca je ostrižena u proljeće i prvoj polovici ljeta pa je upravo ovo vrijeme u kojem treba posvetiti pažnju na ispravno održavanje i spremanje opreme za sljedeću sezonu. U opremu za šišanje ovaca spadaju škare za ručno šišanje i električne škare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Striža ručnim škarama (foto: Bernarda Dražetić)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ručne škare  za šišanje (foto: Bernarda Dražetić)

 

Ručne škare za šišanje ovaca potrebno je prije svega održavati oštrim. Oštrenje škara treba povjeriti osobi koja to radi ili odnijeti na oštrenje u radionicu specijaliziranu za takve poslove. Po završetku šišanja, škare treba očistiti (oprati i osušiti) te pospremiti na sigurno i suho mjesto zaštićene od vlage. Ručne škare prije svega treba zaštiti od korozije (hrđe). Osim čuvanja na suhom mjestu moguća je i zaštita određenim sredstvima protiv korozije ili uljem za podmazivanje. Najčešća greška koju susrećemo u praksi je ostavljanje neočišćenih škara negdje u ovčarniku gdje u neadekvatnim uvjetima sljedeću sezonu dočekaju prekrivene korozijom (zahrđale).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Striža električnim škarama (foto:Bernarda Dražetić)

 

Električne škare zbog same vrijednosti zahtijevaju više pažnje prilikom korištenja, a i nakon upotrebe. Da bi električni uređaj ispravno funkcionirao, potrebno je prije svega pridržavati se uputa proizvođača. Uslijed nestručnog rukovanja često dolazi do pregrijavanja električnih škara, a najčešći uzrok je prejako zatezanje noževa na škarama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izuzetno je bitno ispravno zatezanje noža i češlja na električnim škarama (foto: Bernarda Dražetić)

 

Drugi razlog pregrijavanja je predugo trajanje šišanja jedne životinje (dugotrajan rad bez isključivanja stroja). Osim toga zbog neopreznog rukovanja moguće je i oštećenje kabla ili njegovo prekidanje (ako za njega zapne ovca). Popravke uređaja ili zamjene dijelova potrebno je povjeriti ovlaštenom servisu ili trgovini specijaliziranoj za takve uređaje. Najvažniji dio opreme su noževi i češljevi za šišanje. Jedna od čestih grešaka koju susrećemo u praksi je neispravno podešavanje noževa na škarama (nož postavljen previše naprijed u odnosu na češalj).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravno podešeni nož i češalj na električnim škarama (foto: Bernarda Dražetić)

 

Kod neopreznog rukovanja (ispadanja stroja iz ruku)  ili nečistoća u vuni (žica, trnje i sl.) moguće je oštećenje češlja pucanjem jednog ili više zubi. Takav češalj nije za daljnju upotrebu. Za normalan rad električnim škarama najvažnije je adekvatno oštrenje noževa i češljeva. Ispravnim brušenjem noževa i češljeva produžuje se vijek trajanja istih. Noževe i češljeve potrebno je brusiti pod određenim kutom što se postiže sa strojem koji je predviđen za tu namjenu. Prilikom samog šišanja potrebno je podmazivati noževe i češljeve uljem za tu namjenu. Podmazivanje se obavlja nakon svake ošišane ovce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podmazivanje električnih škara (foto: Bernarda Dražetić)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Očišćeni češljevi pospremljeni u ambalaži spremno čekaju novu sezonu (foto: Bernarda Dražetić)

 

Nakon obavljene striže  električne škare potrebno je očistiti, prije svega prednji dio koji dolazi u kontakt s vunom. U praksi se često zanemaruje, a izuzetno je bitno, čišćenje zračnog filtera na električnom stroju za šišanje ovaca. Ako je filter ispunjen prašinom i nečistoćom, može doći do pregrijavanja stroja. Tako očišćene škare spremaju se u originalnu ambalažu u kojoj su kupljene. Noževe i češljeve treba očistiti (oprati vodom i posušiti) te ih zaštiti od korozije. Treba ih lagano namazati uljem koje se koristi prilikom samog šišanja. Noževe i češljeve najbolje je nabrusiti odmah nakon obavljene striže tako da iduću sezonu dočekaju naoštreni. Opremu za šišanje ovaca važno je čuvati u suhom prostoru bez vlage.

 

Bernarda Dražetić, dipl.ing.agr
Viši stručni savjetnik za stočarstvo