Radionica sigurne primjene sredstava za zaštitu bilja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Radionici su prisustvovala 23 velika poljoprivredna proizvođača sa područja općine a ona se nadovezala na teoretska znanja održana i apsolvirana u okviru obuke o održivoj uporabi pesticida.

Cilj ove radionice je sigurna primjena SZB, smanjeno štetno djelovanje na čovjeka, životinje i okoliš, te bolji učinak kako sredstava tako i uređaja s kojima se sredstva apliciraju.

Radionici je prisustvovala Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA, a koja zajedno sa tvrtkom CIAK organizira sakupljanje prazne ambalaže zaštitnih sredstava na području Republike Hrvatske.

Gospođica Brajević održala je teoretsko predavanje o sigurnoj primjeni sredstava za zaštitu bilja i svim sudionicima radionice poklonila komplete osnovne zaštitne opreme.

Nakon teorijskog dijela prešlo se na praktični dio koji je vodio Ivica Prpić, dipl. ing. agr., viši koordinator za mehanizaciju u Savjetodavnoj službi.

U okviru ovog dijela pokazano je praktično i stručno baždarenje prskalice, te izračun hektarske potrošnje zaštitnog sredstva pri određenom radnom tlaku.

Pošto je kod rada sa uređajima za zaštitu bilja uz njihovu ispravnost i baždarenost bitna i pravilna primjena sredstva bez zanošenja tzv. drifta, praktično je prikazan rad s anti drift mlaznicama, standardnim mlaznicama, kao i sa mlaznicama sa dvostrukim mlazom.

Također je uz pomoć vodo osjetljivog papira testirana kvaliteta pokrivenosti tretirane površine primjenom svih triju vrsta mlaznica od kojih su se najbolje pokazale mlaznice sa dvostrukim mlazom.

Radionica je bila vrlo kvalitetna o čemu govori i zadovoljstvo sudionika koji su poželjeli da se ovakva suradnja sa djelatnicima i stručnjacima Savjetodavne službe nastavi.

Vlado Bistrović, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis