Obavijest proizvođačima agruma! 26.06.2017.

Vruće i sparno vrijeme pogoduje razvoju populacije crvenog pauka agruma (Panonychus citri)  i koprivine grinje (Tetranychus urticae).Upućuju se proizvođači da pregledaju nasade agruma na prisutnost navedenih štetnika i ako primijete više od 2 jedinke na listu primjene jedan od pripravaka: Zoom 11 SC,Envidor  SC 240 , Vertimec 018, Kraft 18EC uz dodatak 0,25 % Bijelog ulja .

Na pojedinim  lokalitetima uočena je pojava medećeg cvrčka (Metcalfa pruinosa). Medeći cvrčak  je leptir veličine od 5,5- 8 mm, tijelo mu je prekriveno voštanim izlučevinama pepeljaste bojeIzraziti je polifag , a za domaćina izabire šumsko drveće, ukrasno bilje, vinovu lozu, agrume, smokve, breskve, kupine i dr. Ima jednu generaciju godišnje, odrasli oblici se tijekom srpnja. Štete koje pričinjava su izravne i neizravne. Sisanjem na listu i stabljici domaćina utječe na slabiji porast, a izlučivanjem medne rose na koju se naseljavaju gljive čađavice plodovi gube tržnu vrijednost te predstavljaju fitosanitarni problem. Neizravne štete proizlaze još iz mogućnosti prijenosa patogenih virusa i fitoplazmi.

Suzbijanje medećeg cvrčka na agrumima moguće je jednim od pripravaka : Dali, Decis 2,5 EC, Neemazal- T/S.

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, poduzimajući mjere o dodatnoj zaštiti pčela i drugih neciljanih organizama.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis