Tušek: Školska shema je najbolji primjer korištenja sredstava iz EU fondova

Novinari su prvo bili pozvani na predavanje djelatnika Savjetodavne službe u razred OŠ Dobriše Cesarića, a nakon toga su ravnatelj Tušek i ravnateljica Fileš podijelili s novinarima svoja iskustva i novosti o Shemi obilazeći školski vrt koji uređuju učenici škole.

Tušek je istaknuo da je ovo najbolji primjer korištenja sredstava iz europskih fondova. Od pratećih mjera u protekloj školskoj godini provedeno je: 224 edukativnih predavanja  koje se provode u 145 odabranih osnovnih i srednjih škola te ostalih obrazovnih ustanova, prema provedenom Javnom pozivu i odabiru škola/ustanova Povjerenstva formiranog od predstavnika svih partnera na provedbi Sheme – rekao je ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek.

Cilj tih mjera je djelovati na prehrambene navike djece školskog uzrasta tj. povećanje potrošnje voća i povrća kod djece, prije svega kod djece nižih razreda osnovne škole, što u konačnici treba rezultirati smanjenjem pretilosti, dijabetesa i bolesti srca u dječjoj dobi i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.

Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi, pokazalo je da 66 % učenika i učenica ne jede voće svaki dan i da 76 % učenika i učenica ne jede povrće svaki dan.

U provedbi Sheme u školskoj godini 2016./2017. došlo je do značajnih promjena: u provedbu Sheme su, osim osnovnih škola uključene i srednje škole i druge obrazovne ustanove (strukovne škole kao npr. plesne škole i učenički domovi) pa se broj korisnika Sheme povećao na ukupno 889 osnovnih škola i 245 srednjih škola i drugih obrazovnih ustanova, a Pravilnik o provedbi Sheme školskog voća i povrća 2016./2017. omogućio je da se osim edukacije u vidu predavanja, počnu provoditi i druge prateće mjere, kao što su: organiziranje satova kušanja voća i povrća, održavanje nastave u vrtu i posjet poljoprivrednim gospodarstvima, koja se bave proizvodnjom voća i povrća i slične aktivnosti usmjerene na povezivanje djece s poljoprivredom. Savjetodavna služba je tako postala, temeljem odobrenog Godišnjeg plana aktivnosti za promociju i Godišnjeg plana aktivnosti za prateće mjere Sheme, tijelo nadležno za provedbu navedenoga.

Novost je da od  iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana, u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Ravnateljica OŠ Dobriše Cesarić Gordana Fileš je pohvalila novost što će svaka škola ponaosob odabirati lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće.