Obavijest proizvođačima šljive 06.06.2017.

Od posljednje preporuke za zaštitu šljive proteklo je 3 tjedna.

U tom periodu u okolici Karlovca zabilježeno je 30-40 mm kiše, a u slabije zaštićenim nasadima zabilježeni su simptomi šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) 

Za zaštitu od  šupljikavosti lista i narančaste pjegavosti lista šljive (Polystigma rubrum) može se upotrijebiti jedan od pripravaka na osnovi kaptana (Captan WP 50, Kastor).  Protiv narančaste pjegavosti lista šljive registriran je također i pripravak na osnovi mankozeba Pinozeb M 45.

Protiv hrđe (Tranzschelia discolor) na šljivi registriran je pripravak Futura 50 WP. Karenca za navedene pripravke iznosi 21 dan.

Razvoju hrđe šljive pogoduje kišovito i toplo vrijeme tijekom lipnja i srpnja te u narednom periodu treba voditi računa o ovoj bolesti. U intenzivnim nasadima ova bolest je vrlo štetna jer listovi zaraženi hrđom često požute i otpadaju već u kolovozu. Posljedica ranog gubitka lista je smanjenje mase plodova i sadržaja šećera u njima, no glavna šteta je slabije dozrijevanje drva koje je osjetljivije na niske temperature tijekom zime te su također takva stabla podložnija razvoju bakterioza. Šteta ranog gubitka lista očituje se i u slabijoj diferencijaciji cvjetnih pupova, što može dovesti do smanjenja ili gubitaka uroda narednoj sezoni.

U Hrvatskoj je za suzbijanje hrđe na šljivi odobreno samo sredstvo na osnovi folpeta,Futura 50 WP,  no na tu bolest također dobro djeluju fungicidi koji se koriste za suzbijanje narančaste pjegavosti lista i drugih bolesti šljive.

U drugoj polovici svibnja trajao je intenzivan let leptira šljivinog savijača (Cydia funebrana).  U slučaju velike rodnosti šljive, nije potrebno suzbijati prvu generaciju jer obično ne nanosi velike štete, no budući da je većina voćnjaka djelomično stradala od mraza te su urodi umanjeni može se provesti tretiranje protiv prve generacije ovog štetnika.

Protiv  šljivinog savijača može  se upotrijebiti Coragen 20 SC (karenca 14 dana) ili jedan od insekticida  iz skupine piretroida kao što su  Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super i sl.. Karenca za njih iznosi 7 dana, a dozvoljeno ih je primijeniti jedan puta tijekom vegetacijske sezone.

U voćnjacima gdje nema uroda ne provodi se zaštita protiv tehnoloških štetnika ploda!

Važno je poduzeti sve propisane mjere za zaštitu pčela! Tretiranje insekticidima obavlja se  uvečer kada pčele ne lete, a prije tretiranja obavezno je pokositi cvatući podrast.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno pismenoj uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ . Prema Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obveza je voditi evidencije o primijeni sredstava za zaštitu bilja, a sredstva, dok su na gospodarstvu, skladištiti na propisani način. Sa praznom ambalažom postupati  u skladu s propisima.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis