Obavijest tržnim proizvođačima krumpira! 31.05.2017.

Posljednja (prva) uputa za zaštitu cime krumpira upućena je ove sezone neobično rano, već krajem prve dekade mjeseca svibnja, odnosno prije 12 dana! Naime, osim što su usjevi krumpira ove sezone posađeni na većini polja neobično rano (već u drugoj polovici mjeseca ožujka), u središnjem dijelu Županije tijekom travanjskih proljetnih hladnoća (21. i 22.04. 2017.) nismo zabilježili smrzavanje cime kao protekle 2016. godine, a vremenski su uvjeti od 28.4.-15.5. o.g. (uz oborine i temperature) bili optimalni za početni rast i razvoj usjeva krumpira! Tako je već krajem prve dekade mjeseca svibnja o.g. rana sorta krumpira Adora svojom cimom započela zatvaranjem redova na području općine Belica (zabilježeno 8.5. 2017.)!

Premda su moguće značajne oborine bile najavljene u noći 20./21. svibnja i naknadno u danima 23.-25. svibnja o.g. to se na području Međimurja nije dogodilo. U tom je razdoblju na području Belice zabilježeno svega 5,4 mm, na području Orehovice 9,8 mm a na području općine Donji Kraljevec 3,0 mm! Dana 21. svibnja 2017. zabilježen je jači sjeverni vjetar s maksimalnom brzinom na poljima u okolici Belice 26,6 km/h nakon čega su zabilježene neželjene promjene na cimi nekih sorata krumpira u obliku vršne paleži (npr. Adora, Evolution, Orkestra i s.). Posljednja 4 dana bilježimo vrlo nepovoljne najviše temperature za razvoj krumpira, koje su na većini lokaliteta u rasponu od 28,8° do 31,8°C! Intenzitet sunčana zračenja je naročito porastao u danima nakon 26. svibnja o.g., te na području Belice od tog datuma iznosi 7.232-8.042 W/m². Pritom je vrlo sparno uz prosječnu mjesečnu vlažnost zraka 82,3 – 89,8 %.

Dana 23. svibnja 2017. pronađeni su prvi simptomi koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani) (što je 18 dana ranije nego protekle 2016. sezone), dok prvu pojavu najopasnije bolesti cime – krumpirove plijesni ili plamenjače (Phytophthora infestans) na području Međimurja još nismo uočili!

Krumpir je započeo cvatnjom kod nekih sorata, ali razvojem cime na mnogim poljima još nije prekrio humke. Kao planinska biljka zahtjeva mjesečno dobro raspoređenih barem 100-120 mm oborina, a osjetljiv je na temperature veće od 28°C.

Tablica 1. Neki meteorološki podatci za mjesec svibanj o.g. na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Lokalitet

Oborine (mm)

Srednja temperatura

Vlaženje lišća

Ukupno zračenja W/m²

Novakovec

39,6

16,3

6.630

110.981

Belica

51,2

16,4

6.645

173.673

Orehovica

64,8

15,8

3.300

86.714(*)

D. Pustakovec

46,6

16,5

7.100

163.160

(*)uređaj dio mjeseca svibnja u hladovini kraj gospodarske zgrade!

Nakon 25. svibnja o.g. bilježimo i masovniju pojavu ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Neki su proizvođači u proteklom razdoblju započeli natapati usjeve "kišenjem" (orošavanjem). Na poljima koja se navodnjavaju kišenjem (orošavanjem) može se očekivati veća opasnost od razvoja krumpirove plijesni (Phytophthora)! Iskustva iz ranijih sezona dokazuju da je cima nekih sorata krumpira vrlo osjetljiva na visoke temperature i jaku ukupnu dnevnu sunčanu svjetlost (>7.000 W/m²), pa se javlja palež lišća (koja po znakovima nalikuje krumpirovoj plijesni), a vrlo su osjetljive sorte Adora, Artemis, Belarosa, Labella, Madeleine, Marabel, Oriana, Riviera, Vineta i dr.

Naprotiv, neke sorte krumpira unatoč visokim temperaturama zraka, nedostatku vlage i pojačanoj sunčanoj radijaciji dobro podnose ove ekstremne uvjete pa njihova cima ne pokazuje znakove paleži (npr. sorte Agria, Roko, Kuroda, Rudolph, Mozart, Rodeo, Sylvana, Aladin, Laura i dr.).

U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe suzbijanja bolesti cime krumpira (lokalitet Mursko Središće, četiri sorte krumpira: Esme, Arizona, Laperla i Ranomi) na netretiranim se biljkama pojavljuje samo koncentrična pjegavost (Alternaria solani), a pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) na nezaštićenim biljkama nismo zabilježili!

U narednim danima očekujemo moguće grmljavinsko nevrjeme s malo kiše, a razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone mogu iznositi 12-14 dana!

Pripravci za suzbijanje dvije najvažnije bolesti cime krumpira: krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) navedeni su u preporuci od 19. svibnja o.g.!

Tek od sredine ili početkom druge polovice mjeseca lipnja o.g. započet će iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa u tom slučaju voditi računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence (7 dana)! Kratku karencu u trajanju samo 7 dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorata, s kojih se urodi gomolja planiraju vaditi kao "mladi krumpir"! Od insekticida za suzbijanje krumpirove zlatice kraću karencu ima pripravak Mospilan (7 dana).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr