Obavijest vinogradarima! 25.05.2017.

Cvatnja vinove loze započela je u obalnom dijelu županije na južnim položajima i na ranijim sortama. U ostalom dijelu županije vinova loza je u fazi intenzivnog rasta te se u velikom djelu vinograda ubrzo očekuje cvatnja.

Nestabilno vrijeme praćeno lokalnim pljuskovima, temperature i relativna vlaga zraka zabilježeni ovog tjedna pogoduju razviju uzročnika bolesti peronospore (Plasmopara viticola) i pepelnice (Uncinula necator).

U vinogradima gdje je od posljednje zaštite prošlo 10 i više dana preporuča se nastaviti sa zaštitom korištenjem pripravaka sistemičnog djelovanja.

Radi sprečavanja pojave peronospore (Plasmopara viticola) preporuča se izvršiti zaštitu jednim od sistemičnih pripravaka:Acrobat MZ WG, Alfil Duplo, Antracol combi WP 76, Curzate F, Fantic M, Forum Star, Mikal premium F, Orvego, Pergado F/MZ, Ridomil gold Combi 45 WG i drugi.

Za preventivnu zaštitu protiv uzročnika pepelnice (Uncinula necator) može se koristiti jedan od sistemičnih pripravaka:

Domark 40 ME, Falcon EC 460, Folicur 250 EW, Nativo WG, Postalon 90SC, Systhane 24 E, Topas 100 EC, Vivando i drugi.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

                                                        

 

Pripremi za ispis